Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Doktor, ktorý ako prvý varoval pred koronavírusom: Čínska polícia ho umlčala... Teraz je nakazený

Li Wen-liang Zobraziť galériu (4)
Li Wen-liang (Zdroj: Profimedia)

WU-CHAN - Čínsky doktor, ktorý bol ešte v decembri minulého roka jedným z prvých, ktorý varoval pred záhadným vírusom. Následne bol za to umlčaný čínskou políciou. Dnes je celosvetovo obávaným koronavírusom sám nakazený. Informovala o tom CNN.

Li Wen-liang, 34-ročný očný lekár centrálnej nemocnice v meste Wu-chan, ktoré je považované za ohnisko nákazy, bol jedným z prvých, kto si u pacientov všimol šírenie neznámej choroby pripomínajúcej SARS. Informovala o tom CNN s tým, že ho čínska polícia umlčala a v súčasnosti je sám medzi infikovanými koronavírusom. Svoj príbeh opisuje prostredníctvom videa zverejneného na sociálnej sieti Wej-po. 

Hrozný prípad! Čínske úrady držali otca v karanténe, jeho postihnutý syn doma bez pomoci zomrel

Li poslal 30. decembra svojim priateľom správu, aby ich varoval. Hovoril v nej, že siedmim pacientom z wuchanského trhu s morskými plodmi bolo diagnostikované ochorenie pripomínajúce SARS a boli zaradení do karantény. Ale v priebehu niekoľkých hodín sa snímky jeho správ začali nezadržateľne šíriť ďalej bez toho, aby sa jeho meno rozmazalo. „Keď som ich videl, ako cirkulujú online, uvedomil som si, že je to mimo mojej kontroly a pravdepodobne budem za to potrestaný,“ povedal Li. A mal pravdu. Na druhý deň ho mestská zdravotná komisia mesta Wu-chan upozornila, že "žiadna organizácia alebo jednotlivec nemá povolenie zverejňovať informácie o liečbe verejnosti bez povolenia.“ 

Li Wen-liang bol medzi prvými, ktorý varovali pred záhadným vírusom
Zobraziť galériu (4)
Li Wen-liang bol medzi prvými, ktorý varovali pred záhadným vírusom  (Zdroj: Profimedia)

Tým sa to však neskončilo. 3. januára ho navštívili wuchanskí príslušníci úradu verejnej bezpečnosti a obvinili ho zo šírenia nepravdivých informácií. Dokument, podľa ktorého zverejnenou správou "vážne narušili spoločenský poriadok", musel Wen-liang podpísať a tiež prisľúbiť, že v činnosti nebude pokračovať. V opačnom prípade by mu hrozil súd. ​​

Sám sa nakazil koronavírusom

Doktor sa následne vrátil do práce vo Wuhanskej centrálnej nemocnici a cítil sa bezmocný. „Nemohol som urobiť nič. Všetko musí byť v súlade s oficiálnou líniou,“ uviedol pre CNN.

10. januára začal Li kašľať a nasledujúci deň sa u neho rozvinula horúčka. 12. januára bol hospitalizovaný. V nasledujúcich dňoch sa stav Li tak zhoršil, že bol prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti a bol na podpore kyslíkom. 1. februára sa ukázalo, že je pozitívny na koronavírus.

Li Wen-liang je hospitalizovaný, nakazil sa koronavírusom
Zobraziť galériu (4)
Li Wen-liang je hospitalizovaný, nakazil sa koronavírusom  (Zdroj: Profimedia)

Jeho príbeh a diagnóza vyvolala pobúrenie v Číne, kde čoraz viac rastie odpor voči štátnej cenzúre v súvislosti s chorobou a neskoré varovania verejnosti pred smrteľným vírusom.

Úrady v čínskej provincii Chu-pej nahlásili v stredu 65 úmrtí. Takisto zaznamenali 3156 nových potvrdených prípadov nákazy, čím sa celkový počet nakazených ľudí zvýšil na viac ako 23.500.

Viac o téme: ČínaKoronavírusLi Wen-liang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu