Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svoj boj napokon prehral: Čínsky lekár, ktorý varoval pred koronavírusom, zomrel

Li Wen-liang Zobraziť galériu (2)
Li Wen-liang (Zdroj: Profimedia)

PEKING - Čínsky lekár Li Wen-liang (34), ktorý sa dostal do ťažkostí s úradmi komunistickej krajiny za skoré varovanie pred epidémiou smrtiaceho koronavírusu, tomuto ochoreniu v piatok miestneho času podľahol. S odvolaním sa na vyhlásenie Centrálnej nemocnice vo Wu-chane o tom informovala agentúra AP.

"Hlboko túto stratu ľutujeme," uviedla nemocnica na sociálnych sieťach s tým, že lekár "sa nešťastne nakazil, keď bojoval proti šíreniu epidémie nového koronavírusu". Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na Twitteri napísala, že "my všetci by sme mali oslavovať prácu, ktorú (Li) vykonal".

Oftalmológa Li Wen-lianga si predvolala polícia, keď sa v decembri minulého roka snažil varovať iných pred novým koronavírusom. Tridsiateho decembra poslal správu kolegom - lekárom v skupinovom čete a o niekoľko dní si ho zavolali na oddelenie verejnej bezpečnosti, aby podpísal dokument, v ktorom ho obviňujú zo "šírenia fám" o víruse. Bol jedným z ôsmich ľudí vyšetrovaných políciou za tento "čin".

Nové ochorenie, ktoré sa začalo šíriť práve z Wu-chanu, si doteraz vyžiadalo už 563 obetí na životoch, pričom celkový počet nakazených osôb stúpol prudko na 28.200 po celom svete.

Úrady začali vyšetrovanie v súvislosti so smrťou lekára

Čínsky Ústredný výbor pre kontrolu disciplíny (CCDI) v piatok oznámil, že začal vyšetrovanie po tom, ako smrť lekára Li Wen-lianga, ktorý medzi prvými upozornil na koronavírus, vyvolala vlnu nespokojnosti s prístupom vlády k epidémii tohto infekčného ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP.

CCDI vyhlásil, že tím jeho špecialistov odcestuje do mesta Wu-chan, v ktorom tento lekár v piatok v piatok v skorých ranných hodinách miestneho času podľahol novému koronavírusu 2019-nCoV, aby tam "komplexne vyšetril prípad doktora Li Wen-lianga, o ktorom informovalo obyvateľstvo".

Smrť 34-ročného oftalmológa vyvolala vlnu smútku a hnevu najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa epidémiou nového koronavírusu, ktorá si vyžiadala už viac než 630 obetí na životoch. Li Wen-lianga si predvolala polícia, keď sa v decembri minulého roka snažil varovať pred novým koronavírusom. Tridsiateho decembra poslal správu kolegom — lekárom v skupinovom čete — a o niekoľko dní si ho zavolali na oddelenie verejnej bezpečnosti, aby podpísal dokument, v ktorom ho obviňujú zo "šírenia fám" o víruse. Bol jedným z ôsmich osôb vyšetrovaných políciou za tento "čin".

Čínsky najvyšší súd v januári kritizoval políciu vo Wu-chane za to, že trestala prvých "vyvolávačov paniky" s tým, že epidémia nemusela byť taká vážna, ak "by verejnosť už vtedy 'fámam' o víruse uverila". Novým koronavírusom sa v Číne už nakazilo najmenej 31.000 ľudí, pričom desiatky prípadov boli zaznamenané aj vo viac ako dvoch desiatkach iných krajín.

Viac o téme: LekárVarovanieKoronavírusWu-chanLi Wen-liang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu