Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajomstvo režiséra Zdeňka Trošku: Taktika na hercov, aby poslúchali!

Zdeněk Troška Zobraziť galériu (6)
Zdeněk Troška

BRATISLAVA - Český režisér Zdeněk Troška s láskou spomína na časy, keď pracoval v Štátnom divadle Košice na operách Rusalka a Faust a Margaréta. Počas svojho pôsobenia na východe našej krajiny vraj dokonca využíval na hercov špeciálnu fintu, aby ho poslúchali.

Známeho českého režiséra Zdeňka Trošku si každý spája hlavne s nezabudnuteľnými komédiami Slunce, seno... alebo Kameňák. On má však skúsenosti aj z divadla a dokonca sa v tomto smere uplatnil aj na Slovensku. Pôsobenie v košickom divadle si nesmierne pochvaľuje. „To bola taká nádherná doba, skvelí ľudia, najkrajšia dovolenka v mojom živote. Všetci boli skutočne úžasní, bezchybná partia ľudí,“ poznamenal. „Skúšali sme vždy od desiatej do druhej a potom od piatej do deviatej večer. Všetko šliapalo ako po masle, až jedného dňa za mnou prišiel pán riaditeľ a pýta sa ’Počuj, ako to je možné, že ťa tí speváci na slovo poslúchajú? Ty im to predvedieš a oni to okamžite urobia - ako je toto možné?’,“ prezradil Troška.

„Grif bol v tom, že som prišiel a povedal som im ’Vážení a milí, ak chcete vidieť Ordináciu v ružovej záhrade, urobte to tak, ako to chcem.’,“ zasmial sa. „A bolo. Všetci urobili všetko, ako mali, trikrát sme si to zopakovali, ešte sme stihli zájsť do reštaurácie za divadlom na hrianky s cesnakom a rezané pivo a rozišli sme sa domov,“ priblížil 61-ročný rodák zo Strakoníc. „Bolo to bezchybné, rád na tie časy spomínam, stále si s tými ľuďmi voláme. Sranda musí byť, aj keď robíte tragédiu,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu