Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smutná správa pre fanúšikov obľúbeného českého filmu: Zomrel deduško z Kameňáku!

Lubomír Lipský
Lubomír Lipský

PRAHA - Vo veku 92 rokov dnes zomrel herec Lubomír Lipský. Oznámila to jeho rodina. Hral stovky rolí v divadle, filme aj televízii. Do povedomia divákov sa zapísal pred viac než polstoročím vďaka úlohe deda potôčiku v seriáli Traja chlapi v chalupe. Neskôr si zahral v niekoľkých filmových komédiách, ktoré režíroval jeho brat Oldřich, napríklad Šesť medveďov s Cibulkom alebo Štyri vraždy stačia, miláčik.

Na televíznej obrazovke Lipského preslávila rola pomalšieho návštevníka vrátnice menom Hlustvisihák z estrádnych scénok s Miroslavom Homolom. Pelhřimovský rodák mal k herectvu blízko už od detstva. Jeho otec bol nadšeným ochotníkom a k divadlu viedol aj svojich synov. Nebolo preto prekvapujúce, keď Lubomír spolu so svojím bratom Oldřichom založili po vojne Divadlo satiry. Na začiatku 50. rokov vstúpil Lipský do angažmá v Mestských divadlách pražských, zostal im verný a naštudoval tu 116 rolí. Významná bola aj jeho umelecká činnosť v iných divadlách, kde hral ďalších osem desiatok titulov.

"V divadle to bolo určite vyše dvesto rolí, vo filme viac než stovka a v televízii - to si vôbec neodvážim spočítať," povedal obľúbený herec, keď práve v Divadle ABC oslávil predvlani svoje deväťdesiate narodeniny. Naposledy sa tu objavil tento rok v júni v inscenácii Pan Kaplan má triedu rád, v ktorej uplatnil aj svoje muzikantské schopnosti a s kapelou svojich hereckých kolegov hral na trombón. Hovorkyňa Thomayerovej nemocnice Lenka Drmotová povedala, že Lubomír Lipský zomrel dnes popoludní na chirurgickej klinike v spánku, v pokoji, na následky prekonaného zápalu pľúc. "Do poslednej chvíle za ním chodila rodina. Na chirurgickej klinike ležal preto, že tu pracuje jeho príbuzná docentka Ludmila Lipská, ktorá ho do starostlivosti prijala," povedala.

Viac o téme: Kameňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu