Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrela mama režiséra Trošku: Hviezdila v Slunce, seno a pár facek!

Zdeněk Troška Zobraziť galériu (8)
Zdeněk Troška (Zdroj: telkac)

PRAHA – Smútok, bolesť a slzy! To prežíva v týchto dňoch známy režisér Zdeněk Troška, ktorému po dlhej chorobe zomrela mama Růžena Trošková (†89). Tá si v druhom filme známej trilógie Slnce seno a pár facek zahrala maminku doktora Káju.

Troškova maminka Růžena Trošková bola rok a pol v nemocnici vo Volyni, kde už potrebovala nepretržitú odbornú starostlivosť. Ako píše český blesk.cz, už na jar bol vraj režisér zmierený s tým, že domov sa maminka nevráti. 

Třískova mama Růžena si zahrala aj v jeho filme Slnce seno a pár facek.
Zobraziť galériu (8)
Třískova mama Růžena si zahrala aj v jeho filme Slnce seno a pár facek.  (Zdroj: youtube.com)

Možno nie každý vie, že Troška do svojich filmov obsadil celú svoju rodinu. Maminka Růžena si zahrala len malú rolu maminky pána doktora Kroupu v Slnce, seno a pár facek, zato jeho otec Václav mal väčšiu úlohu - účinkoval vo všetkých troch dieloch filmovej trilógie. 

Troškova mama však bola aj prvá, ktorá čítala synove scenáre. „Maminka je mojou veľkou kritičkou i priateľkou. Je inteligentná, dobrá, ústretová a múdra, taká žena do nepohody. Napríklad, keď som s Petrom Markovom napísal Slunce, seno, jahody, tak som jej dal vtedy prečítať scenár. Maminka to dočítala, položila okuliare na stôl a hovorí: No, tiež si tam o nás všetko písať nemusel!“ hovorieval Troška, ktorý už prišiel o obidvoch rodičov. Otec mu zomrel krátko pred 80-tymi narodeninami vo februári 2011. Trpel cukrovkou, kvôli ktorej prišiel i o nohu. Následne ochorel na chrípku a zlyhalo mu srdce.

Viac o téme: Zdeněk Troška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu