Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SMRŤ slovenského herca: BOJ so zákernou chorobou a… Dojímavé SPOMIENKY kolegov!

Zomrel slovenský herec Vladimír Obšil Zobraziť galériu (12)
Zomrel slovenský herec Vladimír Obšil (Zdroj: Facebook V.O./Instagram J.L./D.K./M.H.)

BRATISLAVA - Slovenský herec z činohry SND Vladimír Obšil (†65) včera podľahol zákernej chorobe a vo veku 65 rokov navždy opustil nielen dosky, ktoré znamenajú svet. Jeho nečakaná smrť zasiahla aj viacerých jeho kolegov z brandže a takto si na neho spomínajú.

Včera sa do hereckého neba pobral slovenský herec Vladimír Obšil. Napriek svojim zdravotným problémom bol režisérmi s obľubou obsadzovaný. Ako informoval denník Plus jeden deň, dlhé roky bojoval so zákernou Parkinsonovou chorobou, no svoj životný boj vo veku 65 rokov prehral. V divadelnom svete mal veľmi veľa kamarátov a známych, a tak si na neho s úctou a láskou v srdci zaspomínali viacerí z nich.

Herec Vladimír Obšil
Zobraziť galériu (12)
Herec Vladimír Obšil  (Zdroj: Facebook V.O.)

Na sociálnej sieti Instagram slovenská herečka Monika Hilmerová nedokázala skryť svoj žiaľ. „Vladko môj milý, ešte pred mesiacom sme takto spolu hrali... Nemám slov, len smútok za tebou. Odpočívaj v pokoji,“ rozlúčila sa Monika.

Na zosnulého herca si zaspomínala aj herečka Monika Hilmerová
Zobraziť galériu (12)
Na zosnulého herca si zaspomínala aj herečka Monika Hilmerová  (Zdroj: Instagram M.H.)

Rovnako mu posledné slová venoval aj herec Jakub Lorencovič. „Nemal si to v živote ľahké. Som rád, že som bol tvoj dlhoročný kamarát,“ poznamenal Jakub.

Smrť zasiahla aj herca Jakuba Lorencoviča
Zobraziť galériu (12)
Smrť zasiahla aj herca Jakuba Lorencoviča  (Zdroj: Instagram J.L.)

A ďalší z nich taktiež neskrývali svoje pocity plné bolesti, smútku, ale zároveň aj vďaky, že mohli spoznať tak úprimného, dobrosrdečného a pokorného umelca, akým rozhodne Vladimír Obšil bol.

Na herca si zaspomínala aj Dominika Kavaschová
Zobraziť galériu (12)
Na herca si zaspomínala aj Dominika Kavaschová  (Zdroj: Instagram D.K.)

„Budeme s láskou spomínať na láskavého, tvorivého, do poslednej chvíle nevzdávajúceho sa človeka. Ďakujem, že mi bolo dopriate stáť s tebou na jednom javisku v tak krásnej inscenácii, akou je Milada, v ktorej sa všetci tak máme radi, budeš chýbať,“  vyznala sa herečka a hudobníčka Andrea Bučko.

Andrea Bučko smúti za zosnulým hercom Vladimírom Obšilom
Zobraziť galériu (12)
Andrea Bučko smúti za zosnulým hercom Vladimírom Obšilom  (Zdroj: Instagram A.B.)

Za svoj život vystriedal niekoľko kostýmov a stvárnil stovky postáv. Jeho umelecká kariéra začala hneď po tom, ako vyštudoval Vysokú školu Múzických umení v roku 1981, kedy sa stal aj členom Činohry SND. Jeho vôbec prvou hrou boli Belasé kone na červenej tráve. A medzi najznámejšie patria divadelné hry ako Sen noci svätojánskej, Lakomec, Caligula či Portugália. Taktiež bol obsadzovaný vo vedľajších úlohách aj na filmovom plátne a rovnako ho jeho priaznivci mohli vidieť a počuť v rôznych seriáloch a rozhlasových hrách a dokonca získal niekoľko ocenení, ako uvádza aj SND.

Ocenenia:

2007 – cena Literárneho fondu za stvárnenie postavy Wurma v hre F. Schillera Úklady a láska

2008 – cena Literárneho fondu za postavu Nikolaja v inscenácii dramatizácie románu L. N. Tolstého Anna Kareninová, s prihliadnutím na postavu Šimona v inscenácii hry D. Gieselmanna Plantáž

2009 – cena Literárneho fondu za postavu Zamochriškina v inscenácii hry N. V. Gogoľa Hráči

2014 – IGRIC – tvorivá prémia za herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele za postavu Borisa vo filme Ďakujem, dobre

Česť jeho pamiatke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu