Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ostrieľaná profesionálka Božidara Turzonovová: Totálne sa opustila... Som zlá herečka, končím s kariérou!

Božidara Turzonovová Zobraziť galériu (5)
Božidara Turzonovová (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA – Slovenská herecká scéna má svoje hviezdy, ktoré starnú s gráciou. Medzi ne rozhodne patrí aj Božidara Turzonovová (78), ktorá ako správna profesionálka nemá problém zahrať kde-čo. Aj ona sa však dokáže kvôli nevydarenej úlohe opustiť a vyhlásiť, že končí s kariérou.

Božidara Turzonovová je už na hereckej scéne niekoľko rokov a na svojom konte má rozličné úlohy. Okrem toho, že hráva v divadle, filmoch či seriáloch, je tiež pedagogičkou a odovzdáva svoje skúsenosti ďalším generáciám hercov. Medzi jej študentov pred rokmi patrili aj Števo Martinovič, Mišo Kubovčík či Táňa Pauhofová. Práve prvý z menovaných sa vrátil v spomienkach na svoje prvé stretnutie na škole s Dačou.

Božidara Turzonovová je okrem herectva aj pedagogičkou a svoje skúsenosti posúva ďalším generáciám.
Zobraziť galériu (5)
Božidara Turzonovová je okrem herectva aj pedagogičkou a svoje skúsenosti posúva ďalším generáciám.  (Zdroj: TASR)

Bol vtedy v prvom ročníku a s ďalšími spolužiakmi úplne vystresovaní z toho, akí budú ich pedagógovia. Učili ich také mená ako Marián Geišberg, František Kovár aj spomínaná Božidara. Práve stretnutie s ňou zabilo nervozitu v prvákoch. „Ako sme tam teda tí prváčikovia sedeli, tak tí pedagógovia prišli a Dača bola zlatá, lebo vtedy skúšala niečo s Polákom, myslím, že Krcheň nesmrteľný na Malej scéne,“ rozrozprával sa Martinovič.

„Ona prišla a my, že dobrý deň pani Turzonovová, lebo sme boli celí vystresovaní. A ona, že: ‚Pokojne si sadnite, ja nič neviem, ja som zlá herečka, ja nič neviem.‘ Vlastne prežívala tú skúšku. ‚Veď ja som mala zahrať, že som vzrušená a že mám v ústach takú bylinu, mi dal ten Polák a nakoniec to on zahral lepšie než ja. Ja končím žiaci, vzdávam sa, ja končím s kariérou!‘ Upokojilo nás to. Bolo to oslobodzujúce,“ zaspomínal si Števo na to, že aj také ostrieľané herečky majú svoje slabé chvíľky.

Pri skúške jednej úlohy však mala slabú chvíľku a chcela skončiť s kariérou.
Zobraziť galériu (5)
Pri skúške jednej úlohy však mala slabú chvíľku a chcela skončiť s kariérou.  (Zdroj: SND,)

Viac o téme: Božidara Turzonovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu