Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenská speváčka priznala popôrodné úzkosti: Na toto som nebola pripravená... Bolo to ako facka!

Slovenská speváčka mala po pôrode úzkosti. Zobraziť galériu (4)
Slovenská speváčka mala po pôrode úzkosti.

BRATISLAVA - Hovorí sa, že tehotenstvom a pôrodom sa začína najkrajšie životné obdobie každej ženy. Na svet privedie svoje vytúžené bábätko, cíti nekonečné šťastie a celý svet sa zrazu obráti hore nohami. Lenže nie každá po pôrode prežíva nekonečnú eufóriu. Mnoho mamičiek trpí popôrodnými depresiami či obrovským stresom, ktorý ich dokáže priviesť až na pokraj zúfalstva. Svoje o tom vie aj speváčka Katka Koščová (38), víťazka prvej série Superstar.

Dnes je Katarína dvojnásobnou mamičkou. S manželom Michalom sa v januári 2013 stali rodičmi Adamka, v decembri 2017 do rodiny pribudla dcérka Anička. Ako každé materstvo, aj toto vyzeralo priam idylicky. Dnes však speváčka už otvorene hovorí o tom, že prvé týždne, najmä tie po prvom dieťati, neprežívala práve ružovo. 

Prvý podstatný problém, ktorý naštrbil Katkinu psychickú pohodu bol samotný pôrod. Deti chcela na svet priviesť prirodzenou cestou, napokon však musela podstúpiť cisársky rez. „Strašne dlho som trpela pocitom, že som svoje deti nepriviedla na svet ja, že som si tou skúsenosťou neprešla, že nemôžem povedať, že som ich porodila, že to nebola moja zásluha,” vyjadrila sa Katka v článku na webe mamaaja.sk

Katarína Koščová je dvonásobnou mamičkou
Zobraziť galériu (4)
Katarína Koščová je dvonásobnou mamičkou  (Zdroj: Instagram K.K.)

Na pohode jej nepridala ani skutočnosť, že následne po cisárskom reze nemohla dojčiť, keďže nemala dostatok mlieka. A keďže mamičky zo všetkých strán počúvajú o tom, aké je dojčenie pre bábätko dôležité a umelé mlieko to materské nedokáže plnohodnotne nahradiť, s brunetkou táto situácia poriadne zamávala. „Dva mesiace sme skúšali všeličo možné. Prikladala som si deti, aby stimulovali tvorbu mlieka, cievkovali sme, čo znamenalo, že môj muž bol pri každom jednom kŕmení,” zaspomínala si Katka. 

K lepšej tvorbe mlieka nepomohli ani výživové doplnky či babské rady, skúsila aj odsávačku. „Aby som skúšala odsať aspoň trošku mlieka a kým mali deti tak do dvoch – troch  týždňov, tak som im vedela za celý deň dohromady odsať jednu dávku. Vždy len pár mililitrov. Úplný výsmech,” vysvetlila speváčka, ktorá sa postupne začala psychicky rúcať a namýšľala si, že nie je dobrou mamou. 

Po pôrode synčeka Adamka mala Katka úzkosti, pretože nemala dostatok materského mlieka.
Zobraziť galériu (4)
Po pôrode synčeka Adamka mala Katka úzkosti, pretože nemala dostatok materského mlieka.  (Zdroj: Instagram K.K.)

„Pri Adamkovi som z toho mala celkom slušnú depku. Stavy úzkosti, pocit, že som najhoršia matka na svete, stres zakaždým, keď sa zobudil a bol hladný... Vôbec som si prvé dva mesiace nevedela užívať bábätko a ten pocit, že sme rodina, lebo som celý čas riešila to, čo mi nešlo, čo nefungovalo.  Bola som nepoužiteľná matka – poškodený tovar,” dodala Katarína, ktorú z najhoršieho dostal jej manžel. 

Ten sa na svoju zdeptanú polovičku už nemohol dívať a rozhodol sa zasiahnuť. „Až v jeden deň môj muž povedal DOSŤ. Povedal, že sa musíme zmieriť s tým, že bude Adamko piť umelé mlieko, že už takto ďalej nemôžeme pokračovať. Že je pre bábätko omnoho horšie byť v neustálom strese z vystrašenej matky ako to, že nebude dojčené,” povedala speváčka, ktorá sa vďaka manželovi vzchopila a hoci mala pri dcérke rovnaké problémy, zvládla ich bez väčšieho stresu a so situáciou sa skrátka zmierila. 

Viac o téme: Katka Koščová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu