Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brat Věry Bílej (†64) chce pre speváčku veľkolepý pohreb: No má to jeden háčik... Peniaze nemá!

Věra Bílá Zobraziť galériu (6)
Věra Bílá (Zdroj: Profimedia)

PLZEŇ – V utorok obletela celé Česko a Slovensko správa o úmrtí rómskej divy Věry Bílej (†64), ktorá skonala v nemocnici krátko po tom, čo ju sanitka priviezla z ubytovne. Speváčke zlyhalo srdce. Ako prvý sa to z rodiny dozvedel mladší brat Ladislav Giňa, ktorý chce sestre vystrojiť pohreb, ako sa patrí. Financie naň však chýbajú.

Smutnú správu o skone Věry Bílej oznámila polícia ako prvému jej bratovi Ladislavovi. Smrť sestry ho zasiahla a takmer odpadol. „Polícia mi povedala, že by som mal zariadiť všetky formality v nemocnici a prevziať Věrine veci, tak som okamžite išiel do Plzne. Tam som ale na pána doktora čakal dosť dlho, mal práve neodkladný prípad. Bolo to skľučujúce čakanie, vôbec som nevedel, čo sa Věre stalo,“ prezradil Giňa českému portálu blesk.cz.

Věre Bílej nevydržalo srdce.
Zobraziť galériu (6)
Věre Bílej nevydržalo srdce.  (Zdroj: youtube.com)

Podľa lekára zomrela speváčka ešte v pondelok, päť minút pred polnocou. „Bolo to všetko dohromady, ale vo finále Věre zlyhalo srdiečko. Sestru už nešlo zachrániť, hodinu ju oživovali, ale jej organizmus už bol príliš slabý,“ objasnil. Rómska diva bola totiž silná astmatička, mala slabé srdce, upchávali sa jej žily a brala veľké množstvo liekov.

Ako povedal jej brat, jej najväčším prianím bolo umrieť na pódiu. Chystala comeback a hoci to bolo pre ňu náročné, tešila sa z toho. To posledné, čo chcela, bolo poslednýkrát vydýchnuť v nemocnici. Bohužiaľ, osud to zariadil inak. No aspoň rozlúčku jej chce rodina vystrojiť takú, ako sa na Rómov patrí. „Všetci súrodenci už sme si volali a zhodli sme sa, že to bude pravý veľký rómsky pohreb, pretože taký by si Věra zaslúžila. Prebehne samozrejme v rokycanskom kostole, sme všetci katolíci, kde bude omša s otvorenou rakvou,“ opísal rozlúčku Ladislav.

Jej najväčším prianím bolo umrieť na pódiu a nie v nemocnici. Bohužiaľ, osud to zariadil inak.
Zobraziť galériu (6)
Jej najväčším prianím bolo umrieť na pódiu a nie v nemocnici. Bohužiaľ, osud to zariadil inak.  (Zdroj: SITA, Facebook)

Speváčku pochovajú vedľa jej manžela a v blízkosti adoptívneho syna a jej otca na cintoríne v Rokycanoch. Počas celého pohrebu bude znieť živá hudba. Rómovia, ktorí sa s ňou prídu rozlúčiť, budú hrať a spievať. „Čo to ale presne bude, to musíme dohodnúť,“ povedal Laco s tým, že už riešili aj finančnú stránku.

Takýto pohreb totiž nie je lacný špás. „Musíme sa na to všetci zložiť. Moc toho nemáme, ale dáme, čo máme a možno pomôžu ostatní. Vyprevadiť ale musíme Věru veľkolepo,“ rozplýval sa jej brat. Otázka teda znie, kde na poslednú rozlúčku vezmú peniaze. Pomôžu snáď priatelia, susedia či fanúšikovia? Ktovie.

Věra Bílá chystala comeback. Stihla ešte nahrať pieseň s Janom Bendigom a Milanom Krokom.
Zobraziť galériu (6)
Věra Bílá chystala comeback. Stihla ešte nahrať pieseň s Janom Bendigom a Milanom Krokom.  (Zdroj: Instagram J.B.)

Viac o téme: Věra Bílá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu