Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2020 Parlamentné voľby sa nezadržateľne blížia: Štát vyjdú na vyše 12,6 milióna eur

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Februárové voľby do Národnej rady SR vyjdu štát na vyše 12 626 775 eur. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva vnútra SR.

Z rozpočtu rezortu pritom pôjde 10 647 075 eur, z toho na mzdy, platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania 850-tisíc eur; na poistné a príspevok do poisťovní je určená suma 297 075 eur; tovary a služby budú stáť 2 500 000 eur a bežné transfery 7 000 000 eur. Štatistický úrad SR na tento účel z rozpočtu vyčlenil 1 979 700 eur.

„Výšku finančných prostriedkov vynaložených na zabezpečenie volieb do Národnej rady Slovenskej republiky bude možné poskytnúť po ukončení vyúčtovania prostriedkov štátneho rozpočtu v mesiaci máj,“ doplnila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Oproti predošlým parlamentným voľbám ide o navýšenie rozpočtu. Voľby v roku 2016 celkovo vyšli na niečo vyše 10 miliónov eur.

Dohliadať na priebeh volieb chcú aj pozorovatelia z OBSE

Pozorovať priebeh hlasovania a sčítavanie výsledkov môže aj občan, ktorý to oznámi okrskovej volebnej komisii. Pozorovatelia nesmú narúšať priebeh volieb či priebeh sčítavania výsledkov. Zákon podľa ministerstva neustanovuje, kto smie byť pozorovateľom. Jediné obmedzenie sa v týchto voľbách podľa MV týka kandidáta do Národnej rady SR. Môže dohliadať na sčítavanie hlasov, ale jeho prítomnosť je obmedzená počas hlasovania, aby nedochádzalo k ovplyvňovaniu voličov.

VOĽBY 2020 Parlamentné voľby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Viac o téme: VoľbyOBSEParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu