Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sudcovia z Prešova vyzývajú podozrivých kolegov, aby prerušili výkon funkcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Predstavitelia Sudcovskej rady Krajského súdu v Prešove vyzvali sudcov, ktorí v poslednej dobe čelia rôznym podozreniam, aby požiadali o prerušenie výkonu svojej funkcie.

Ako informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová, pripojili sa tak k vyhláseniu sudcov Okresného súdu v Prešove, ktorí sa už minulý týždeň dištancovali od akéhokoľvek konania nesúceho znaky korupcie, či zasahovania do nezávislosti a nestrannosti sudcov. „Sme hlboko znepokojení a šokovaní medializovanými informáciami, kde predstavitelia súdnej moci vykazujú správanie nezlučiteľné nielen so sudcovskou etikou, ale i s elementárnymi zásadami slušnosti. Zverejňované informácie vrhajú nielen zlé svetlo na ostatných sudcov, ale predovšetkým podkopávajú dôveru verejnosti v právny štát,“ píše sa vo vyhlásení sudcov.


Sudca konečne povolil čítanie THREEMY: Vulgarizmy, správy s Glváčom a Kočnerova novinárka


Rešpektujúc princíp prezumpcie neviny, vyzývajú dotknutých sudcov, aby do vyšetrenia mimoriadne závažných podozrení požiadali o prerušenie výkonu funkcie sudcu. „Situácia dospela do stavu, kedy minimom, čo môžeme ako predstavitelia súdnej moci v Slovenskej republike urobiť, je nezostať ticho,“ uvádzajú sudcovia.

Sudcovia z Prešova vyzývajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Predstavitelia Sudcovskej rady Krajského súdu v Prešove súčasne vyzvali orgány činné v trestnom konaní, aby „v medializovanej veci sudcov, ktorá spochybňuje dôveryhodnosť justície veľmi vážnym spôsobom, konali čo najskôr, pretože iba objasnenie podozrení zo správania nezlučiteľného s výkonom funkcie sudcu môže výrazne prispieť k stabilizácii situácie ohľadne justície.“

Návrh na disciplinárne konanie 

Komisia, ktorú zriadila Súdna rada SR na preverenie podozrení vyplývajúcich z údajnej komunikácie sudcov s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema, v pondelok odporučila, aby predsedníčka rady Lenka Praženková podala návrh na disciplinárne konanie voči sudcom, ktorí neprišli vysvetliť medializované informácie o komunikácii s Kočnerom.


Sudcovia Okresného súdu Revúca sú znepokojení situáciou v justícii: Odmietajú paušalizovanie


Komisia tiež chce požiadať Úrad špeciálnej prokuratúry, aby overil údajnú komunikáciu cez aplikáciu Threema. V nej sa spomínajú viaceré sudkyne, sudcovia aj prokurátor. Komisia chce tiež detailnejšie preskúmať majetkové pomery dotknutých sudcov. Marian Kočner v súčasnosti čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Viac o téme: PrešovThreemaSudcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu