Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sudcovia z Kočnerovej THREEMY: Závažné zistenia! Šéfka súdnej rady vyvodí dôsledky

Šéfka súdnej rady zistila pochybenia v majetkových priznaniach sudcov Zobraziť galériu (3)
Šéfka súdnej rady zistila pochybenia v majetkových priznaniach sudcov (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Jaroslav Novák, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Súdna rada oznámila závažné zistenia a nezrovnalosti po preverení majetkových priznaní sudcov za minulý rok. Týka sa to aj medializovaných sudcov, ktorí sa spomínajú v Kočnerovej Threeme a ktorí s ním údajne komunikovali. Išlo najmä o Moniku Jankovskú, jej sestru Andreu Haitovú či Davida Lindtnera.

Rada o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke s tým, že sudcovia majú podať k nezrovnalostiam vysvetlenie. Ak nebude dostatočné, môže nasledovať podnet na disciplinárne konanie. O preverovaní majetkových priznaní za rok 2018 informovala predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Súdna rada sa zamerala na priznania, kde majetkové prírastky zjavne presahujú platové pomery sudcov či iné príjmy.

Závažné zistenia

Praženková okamžite po skončení októbrového zasadnutia súdnej rady zvolala stretnutie päťčlennej komisie na vyhodnotenie majetkových priznaní sudcov za rok 2018. To sa konalo hneď v nasledujúci deň a vychádzalo z výsledkov doterajšej tohtoročnej aktivity súdnej rady pri vyhodnocovaní majetkových priznaní za minulý rok na účely zistenia prírastku majetku sudcov. „Sudcovia boli doposiaľ vyzývaní na doplnenie a spresnenie takých majetkových priznaní, pri ktorých podávaní v písomnej či elektronickej podobe došlo najmä k formálnym pochybeniam,“ uviedla súdna rada na stránke.

Predsedníčka Súdnej rady SR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

„Päťčlenná komisia v tomto týždni vyhodnocovala majetkové priznania tých sudcov, u ktorých boli zistené majetkové prírastky, zjavne presahujúce ich platové pomery a iné vyčíslené príjmy. Niektoré závažné zistenia sa týkajú aj medializovaných sudcov a sudcov, ktorí boli údajne spomínaní v komunikácii Threema,“ dodala rada. Predsedníčka súdnej rady aktuálne zasiela dotknutým sudcom výzvy na preukázanie pôvodu sporných majetkových prírastkov. 

Sudcom hrozí disciplinárne konanie

Sudcovia budú v prípade potreby vyzvaní okrem iného i na predloženie dokladu, preukazujúceho príjmy alebo nadobudnutie majetku a jeho hodnotu. „Ak súdna rada nebude považovať splnenie preukaznej povinnosti sudcu za dostatočné a bude mať dôvodné pochybnosti o statočnosti pôvodu majetkového prírastku sudcu alebo o hodnovernosti ním preukazovaných skutočností, týkajúcich sa pôvodu majetkového prírastku, môže podať ministrovi spravodlivosti podnet na začatie disciplinárneho konania,“ dodala súdna rada. 

Sudcovia z Kočnerovej THREEMY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Viacero sudkýň a sudcov je v súčasnosti podozrivých z toho, že komunikovali s Marianom Kočnerom, ktorý už v súčasnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa informácií médií z komunikácie cez aplikáciu Threema vyplýva viacero podozrení, napríklad z ovplyvňovania súdnych rozhodnutí vo viacerých konaniach. Medzi skupinou sudcov je aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. V rámci podozrení začal konať aj minister Gábor Gál, ktorý na Jankovskú podal disciplinárny podnet. Pre komunikáciu s Marianom Kočnerom sa už medzičasom vzdal funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III David Lindtner.

Viac o téme: KomunikáciaSudcoviaSúdna rada Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu