Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opre Roma začína s volebnou mobilizáciou Rómov: Chcú lepšie Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nezávislá apolitická iniciatíva Opre Roma – Rómovia za lepšie Slovensko a Európu začína mobilizovať Rómov, aby išli voliť vo februárových parlamentných voľbách. Spustila kampaň „Tvoja voľba je tvoj hlas“. Iniciatíva takisto sformulovala 12 požiadaviek, ktoré chce predložiť ešte pred voľbami predstaviteľom politických strán. Tak, aby sa zaviazali, že sa oprávneným rómskym požiadavkám, vyplývajúcim z ich dennodenných problémov, budú aj venovať a riešiť ich. Informoval o tom Ján Schneider z Rómskej tlačovej agentúry Romata, ktorá je mediálnym partnerom kampane.

„Iniciatíva mobilizuje rómske komunity, aby nezahodili svoj hlas a uvedomili si, že ‚Tvoja voľba je tvoj hlas'. V žiadnom prípade ich nenabáda na to, koho majú voliť. Len ich vyzýva, aby voliť išli. Aj preto, že volebná účasť tých, ktorí sa hlásia na Slovensku k rómskej národnosti, je vo všetkých voľbách mizivá," konštatuje Opre Roma. Dodáva, že pritom rómske etnikum na Slovensku tvorí oficiálne okolo 150-tisíc Rómov, neoficiálne okolo 450-tisíc.

Rómovia podľa iniciatívy môžu dokázať, že im nie je ľahostajný život na Slovensku. „Potrebujeme mať na Slovensku lepší život, lepšie podmienky, lepšie vzdelávanie. Môžeme to dokázať len tak, že 29. februára pôjdeme k urnám a zvolíme demokratické strany. Musíme spoločne na Slovensku poraziť fašizmus. Musíme spoločne dokázať, že chceme mier a pokoj na Slovensku. Využime svoje právo voliť, aby sme spoločne zmenili život každého jedného občana,“ apeluje šéf iniciatívy Csaba Horváth.

Iniciatíva Opre Roma – Rómovia za lepšie Slovensko a Európu spája 15 rómskych starostov, viac než 150 rómskych miestnych poslancov, občianske organizácie, osobnosti a vyše 15-tisíc rómskych občanov. Aktívne poukazuje na nesystematické riešenia problémov, ktoré sa týkajú chudobných Rómov a na stále sa zhoršujúcu situáciu vo všetkých oblastiach ich života. Varuje aj pred nástupom extrémizmu, fašizmu, anticiganizmu a pred prehlbujúcou sa etnickou diskrimináciou.

Iniciatíva vznikla najmä preto, aby sa stala počuteľným rómskym hlasom. Chce, aby boli vypočutí na regionálnej a celoslovenskej úrovni a aby boli rómske požiadavky aj reálne riešené ako akútne, tiež dané sľuby dodržané. Víziou iniciatívy je demokratické Slovensko ako plnohodnotný členský štát Európskej únie, kde Rómovia majú nielen rovnaké práva a povinnosti, ale aj reálne príležitosti na uplatnenie a skvalitnenie svojich životov.

Viac o téme: VoľbySlovenskoEurópaVoľbyParlamentné voľby 2020Opre Roma-RómoviaMobiliyácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu