Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kandidujem za seba a prinášam čistý štít, tvrdí Šefčovič: Mistrík i Čaputová cítia šancu ho poraziť

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Do prezidentskej voľby prinášam svoj čistý štít, ktorý som si musel dlhodobo budovať. V nedeľnej diskusnej relácii V politike televízie TA3 to zdôraznil prezidentský kandidát Maroš Šefčovič, ktorý odmieta automatické spájanie svojej prezidentskej kandidatúry s kauzami týkajúcimi sa strany Smer-SD.

"Nie som hovorcom Smeru ani iných zoskupení, prinášam svoj čistý štít, ktorý mám certifikovaný previerkou Európskej únie," zdôraznil Šefčovič. Pripustil, že so Smerom ho spája dlhodobá spolupráca na viacerých dôležitých projektoch pre Slovensko, ako je Schengen, euro či eurofondy. Priznáva tiež, že ako ľavicovo orientovaný politik a sociálny demokrat si veľmi váži silný sociálny program strany Smer-SD. "Je tam silný prienik, ale ja kandidujem za seba, ako Maroš Šefčovič a chcem byť nadstranícky kandidát všetkých občanov Slovenska," zdôraznil Šefčovič. 

Odmietol aj náznaky ovplyvňovania prostredníctvom finančnej podpory, ktorú mu Smer-SD ako tretia strana venoval pre prezidentskú kampaň. "Strana Smer-SD ma trikrát nominovala na post eurokomisára, nikdy nič odo mňa nechcela a ani by u mňa nepochodila," zdôraznil. Uviedol, že peniaze chce naďalej získavať aj prostredníctvom transparentného účtu. "Chcem, aby to boli prostriedky od dôveryhodných ľudí," zdôraznil.

Mistrík i Čaputová cítia šancu poraziť v druhom kole Šefčoviča

Robert Mistrík i Zuzana Čaputová sa vnímajú ako kandidáti, ktorí majú reálnu šancu poraziť v druhom kole Maroša Šefčoviča. Obaja prezidentskí kandidáti to vyjadrili v nedeľňajšej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Svoj názor odvíjajú od posledných predvolebných prieskumov. "Čísla ukázali, že som jednoducho vyzývateľom pána Šefčoviča a zo všetkých kandidátov mám najväčšie šance ho v druhom kole poraziť," povedal Mistrík. Čaputová sa zasa odvoláva na výsledky posledného prieskumu, ktorý si objednala u agentúry AKO, kde za Mistríkom zaostáva len o necelé jedno percento a v simulovanom druhom kole by takisto porazila Šefčoviča. "Tie čísla sú potvrdením správnosti rozhodnutia pokračovať v kampani," uviedla.

Nevylúčila zároveň, že by v prospech Mistríka predsa len odstúpila, podmienila to však reálnym rizikom, že do druhého kola postúpia Šefčovič a Štefan Harabin. "Ak by boli výrazne pred nami alebo ak by bol pán Harabin tesne za mnou, a páni Šefčovič a Mistrík mali predo mnou výrazný náskok," spresnila situácie, v ktorých by sa rozhodla odstúpiť v prospech Mistríka.

Prípadné odstúpenie v prospech Čaputovej nevylúčil v kontexte situácie ani Mistrík. "Mojím cieľom je, aby sa prezidentom nestal predstaviteľ Smeru ani temného mečiarizmu, zachovám sa zodpovedne," povedal. Čaputovú však obvinil z toho, že sa stal terčom jej volebného tímu, ktorý má na neho útočiť a cez sociálne siete vytvárať dojem o predraženej kampani. Ona to považuje za neodôvodnené obvinenie.

Obaja prezidentskí kandidáti sa vyjadrovali v krátkosti i k citlivým spoločenským a politickým témam. Čaputová napríklad k otázke adopcie detí z detských domovov homosexuálnymi pármi. "Považujem za najlepšie, keď dieťa vyrastá s matkou a otcom, ak to však nie je možné a musí byť vychovávané v ústavnej starostlivosti, je lepšie, ak by bolo v spoločnosti dvoch milujúcich ľudí, hoci rovnakého pohlavia," priznala.

Mistrík zasa pripustil, že by za istých okolností podporil zákon o registrovaných partnerstvách. "Som za priznanie niektorých práv párom rovnakého pohlavia, toto je moja pozícia. Ak by sa to teda nespájalo s adopciami detí párom rovnakého pohlavia, zákon o registrovaných partnerstvách by som podpísal," uviedol.

V prípade dekriminalizácie marihuany sa obaja zhodli na zdôraznení preventívneho charakteru prvých trestov. "Súčasná úprava, ktorá robí z držiteľov pre vlastnú potrebu rovnakých páchateľov ako sú díleri, je neprimeraná," uviedla Čaputová. Mistrík pripúšťa, že prvé tresty by mali byť na úrovni priestupku s preventívnym účinkom na mladých ľudí. "Bol by som ale veľmi opatrný pri plošnej dekriminalizácii marihuany," dodal.

Obaja sa zhodli na tom, že o ústavných sudcoch by mal rozhodnúť ešte prezident SR Andrej Kiska v rámci svojich kompetencií. Vyjadrovali sa tiež k tomu, či by mal prezident výraznejšie prevziať právomoci v oblasti zastupovania Slovenska v zahraničí. "Ak by mala byť spochybňovaná proeurópska orientácia Slovenska, vedela by som si to predstaviť," uviedla Čaputová. Mistrík súhlasí s takýmto postupom, "ak by to bolo nevyhnutné", upozornil však na fungujúce nástroje rezortu diplomacie. "Zasa už dopredu nevytvárajme paralelný systém a budovanie novej vetvy zahraničnej politiky," zdôraznil.
 

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidát Maroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu