Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Útok počas vojenskej prehliadky v Iráne má dohru: Bol vraj dôsledkom zanedbania povinností

Útok v Ahváze
Útok v Ahváze (Zdroj: SITA/AP Photo/ISNA, Shayan Haji Najaf)

AHVÁZ - Útok na účastníkov vojenskej prehliadky v iránskom meste Ahváz na juhozápade krajiny, ktorý si v sobotu 22. septembra vyžiadal 25 obetí, bol dôsledkom zanedbania povinností zo strany bezpečnostných zložiek. Povedal to v sobotu predseda iránskeho parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku Hešmatolláh Faláhatpíše.

Podľa agentúry ISNA to Faláhatpíše tvrdí na základe videozáznamov zhotovených ministerstvom pre spravodajské služby a armádou, uviedla agentúra AP. "Kameraman prosil ostreľovača, aby strieľal na útočníkov, ten však čakal na rozkaz svojho nadriadeného," povedal Faláhatpíše. Potvrdil aj to, že niektorí zo zranených mali skúsenosti z bojov proti Daeš v Sýrii. Ak by mali zbrane, mohli podľa jeho slov tragédii zabrániť.

Útok v Ahváze si vyžiadal 25 obetí vrátane 12 príslušníkov elitných revolučných gárd a viac ako 60 zranených. K streľbe sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš a aj protivládna skupina etnických Arabov nazvaná Ahvázsky národný odpor, ktorá je strešnou organizáciou viacerých radikálnych hnutí. Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov útok označila za "odporný a zbabelý" s tým, že jeho organizátori musia byť povolaní na zodpovednosť.

Viac o téme: Vojenská prehliadkaútok IránAhváz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu