Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA sa podarilo odvrátiť TERORISTICKÉ hrozby Hizballáhu! Cieľmi boli exprezident TRUMP aj centrum NEW YORKU

Teroristi z Hizballáhu Carlos Obed Yepez-Bedoya (40, dole) a Bazilej Bassel Ebbadi (22, hore) mali na pôde USA spáchať niekoľko atentátov. Vydávali sa za migrantov, keď nelegálne prekročili hranicu Mexika.
Teroristi z Hizballáhu Carlos Obed Yepez-Bedoya (40, dole) a Bazilej Bassel Ebbadi (22, hore) mali na pôde USA spáchať niekoľko atentátov. Vydávali sa za migrantov, keď nelegálne prekročili hranicu Mexika. (Zdroj: X/ Sean C Reports/Libs of TikTok/Menachem Vorchheimer)

EL PASO – Islamský štát už nie je jediná globálna hrozba v rámci terorizmu. Po udalostiach v Pásme Gazy a Libanone sa do popredia čoraz viac dostávajú radikálne skupiny Hamas a Hizballáh. Teroristi pritom vo veľkom využívajú migračné krízy, kde sa vďaka infiltrácii medzi utečencov dostanú nepozorovane do cieľových krajín. Takýmto spôsobom mali útočiť koncom minulého roka v Európe a nedávno aj v USA.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Hranica medzi Mexikom a Spojenými štátmi americkými patrí medzi najstráženejšie úseky vôbec. Napriek tomu cez ňu do Nového Mexika a Texasu (štáty v USA) prúdia migranti, ktorí pokračujú ďalej do vnútrozemia USA. Medzi nimi sa bohužiaľ nachádzajú aj zamaskovaní radikálni bojovníci, ktorí patria k teroristickým skupinám. Jedným z nich bol aj utečenec z Libanonu. Ako uvádza NY Post, cieľom tohto teroristu z Hizballáhu bolo vyrobiť bombu, ktorú mal odpáliť priamo niekde v centre New Yorku. 

Odpálenie bomby

Radikálneho bojovníka Bazileja Bassela Ebbadiho (22) zadržali dňa deviateho marca našťastie už pri prvých krokoch na území USA v El Pase (Texase). Vo väzbe počas výsluchu prezradil, že mal v pláne vyrobiť bombu. Neskôr povedal, že utiekol z Libanonu a chcel sa odlúčiť od Hizballáhu, pretože podľa jeho slov "už nechcel zabíjať ľudí. Keď ste dnu (teroristické hnutie), už niet cesty späť. Nikdy sa už von nedostanete," mal povedať zadržaný Ebbadi. 

Terorista z Libanonu mal pôsobiť v Hizballáhu sedem rokov. Naučil sa tam nové bojové techniky, pričom ďalšie štyri roky pôsobil ako aktívny člen hnutia pri strážení zbraní. Ebbadiho výcvik prebiehal v drsných podmienkach džihádu. "Mal som zabíjať ľudí, ktorí neboli Moslimami," doplnil. 

Teroristi medzi utečencami

Agenti colnej stráže USA majú čoraz väčší problém s narastajúcim počtom migrantov, ktorí sa nachádzajú na zozname teroristických skupín. Títo "utečenci" vedia, že klasickou kontrolou by nikdy neprešli, preto sa pokúšajú o ilegálne prekračovanie hraníc. Ebbadi pri zadržaní nemal pri sebe žiadne dokumenty. Snažil sa to zakryť historkou, že na Kostarike ho okradli neznámi ozbrojení muži. Okrem toho potvrdil, že toto nebol jeho prvý nelegálny prechod. Tohto roku už použil vo Švédsku a v Ekvádore falošné meno keď tvrdil, že pochádza z Panamy. 

Ebbadiho po výsluchu odviedli na izolačku, kde ho čakal výsluch s protiteroristickou jednotkou (TTRT). Napokon sa v jeho prípade rozhodlo že bude umiestnený na zoznam pre deportáciu z krajiny, i keď nebolo hneď zrejmé, kam ho USA pošlú. 

Plánovali odstrániť Trumpa 

Podľa federálnych údajov bolo za prvé mesiace roku 2024 doteraz zadržaných 59 ľudí s pochybnými väzbami na nejakú teroristickú skupinu. Len niekoľko dní pred návštevou bývalého prezidenta Donalda Trumpa v Eagle Pass (29. február) v Texase migrant zo zoznamu sledovaných teroristických skupín nelegálne prekročil hranice USA, pričom jeho cieľom bol práve americký exprezident a kandidát na budúce volebné obdobie. 

Carlos Obed Yepez-Bedoya (40) z Kolumbie bol ale zatknutý a ministerstvo verejnej bezpečnosti (DPS) ho odovzdalo do väzby pohraničnej stráže. Tam sa rozhodlo o jeho aktivitách, ktoré vyšetrovatelia spojili s teroristickými skupinami. "To len podčiarkuje potrebu na zabezpečenie hraníc. Potenciálne hrozby pre verejnú aj národnú bezpečnosť sú evidentné. (Migranti) len využívajú slabiny v oblasti zabezpečenia bezpečnosti," povedal poručík Chris Olivarez z Texasu.

Viac o téme: HranicaMigrantiHrozbyUSAMexikoHizballáhHamasTeororisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu