Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teroristická hrozba narastá: Francúzi sú po útoku v Moskve v najvyššej pohotovosti, reaguje aj Slovensko!

Francúzsko zvyšuje úroveň bezpečnostnej pohotovosti v krajine na najvyšší stupeň Zobraziť galériu (3)
Francúzsko zvyšuje úroveň bezpečnostnej pohotovosti v krajine na najvyšší stupeň (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ/BRATISLAVA - V súvislosti s útokom v Moskve francúzska vláda v nedeľu večer na celom území Francúzska zvýšila stupeň varovania pred teroristickým útokom na najvyšší, čo znamená hroziaci útok. Odnož džihádistickej siete Islamský štát, ktorá sa prihlásila k piatkovému útoku v Moskve, sa totiž v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát pokúšala zaútočiť aj na území Francúzska.

Počas návštevy v zámorskom departemente Francúzska Guyana to v pondelok vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý toto rozhodnutie v pondelok obhajoval ako preventívne opatrenie vychádzajúce z dôveryhodných a spoľahlivých informácií.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

Francúzsky protiteroristický program Vigipirate má tri stupne, pričom najvyšší stupeň je aktivovaný v prípade útoku vo Francúzsku či v zahraničí alebo v prípade, že je hrozba útoku považovaná za bezprostrednú. Spúšťajú sa tak výnimočné bezpečnostné opatrenia, napríklad zosilnené hliadky ozbrojených síl na verejných miestach, ako sú stanice, letiská a náboženské miesta.

Pohotovosť bude mať ďalších 4-tisíc vojakov

V rámci podobného programu Sentinelle je vo Francúzsku v pohotovosti 3-tisíc vojakov. Kvôli novej hrozbe bude mať pohotovosť ďalších 4-tisíc vojakov, pripravených zabezpečiť bezpečnosť v rámci projektu Vigipirate, uviedol francúzsky premiér Gabriel Attal pri návšteve parížskej stanice Saint Lazare.

"Hrozba islamistického terorizmu je reálna a silná," uviedol Attal, podľa ktorého táto hrozba "nikdy nezoslabla". Francúzsko kvôli tomu podľa neho po celom území vynaloží "bezprecedentné prostriedky". Attal hovoril tiež o zmarení dvoch útokov od začiatku roka.

Francúzsko zvyšuje úroveň bezpečnostnej pohotovosti v krajine na najvyšší stupeň
Zobraziť galériu (3)
Francúzsko zvyšuje úroveň bezpečnostnej pohotovosti v krajine na najvyšší stupeň  (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

Na začiatku januára polícia zadržala človeka, ktorý chcel zaútočiť na "židovské ciele" alebo na "LGBT diskotéku". Druhý plán zo začiatku marca skončil zatknutím 62-ročného muža, ktorý cielil na kresťanské náboženské stavby, oznámilo agentúre AFP francúzske ministerstvo vnútra. Od roku 2017 Francúzsko podľa premiéra Attala zabránilo 45 plánom na útok a vyhostilo 760 radikalizovaných cudzincov.

Bezpečnostné opatrenia posilní aj Slovensko

Na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou sa prijmú mimoriadne opatrenia. Monitorovať sa majú napríklad bohoslužby či obchodné centrá. Avizoval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Poukázal pritom na to, že teroristický útok v Moskve bol cielený na kresťanskú komunitu. Na Bezpečnostnej rade SR sa podľa neho riešilo aj možné zvýšenie stupňa rizika teroristického ohrozenia z druhého na tretí.

Peter Pellegrini a Matúš Šutaj Eštok po rokovaní Bezpečnostnej rady (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Budú prijaté mimoriadne opatrenia, aby sme posilnili všetky rizikové podujatia, najmä spojené s Veľkou nocou, to znamená, že posilníme kontrolu a posilníme hliadky na veľkých spoločenských akciách spojenými s bohoslužbami, rovnako budeme monitorovať zvýšenou aktivitou všetky obchodné centrá a obchodné domy tak, aby sme eliminovali akékoľvek možné riziko toho, že sa niečo podobné môže udiať aj na Slovensku," spresnil.

Polícia zatiaľ nedisponuje informáciami o konkrétnych hrozbách voči SR a jej občanom ani o potenciálnom prepojení útočníkov z Moskvy na Slovensko.

Útok v Moskve

Pri piatkovej streľbe v koncertnej sále v meste Krasnogorsk na západnom okraji Moskvy ozbrojenci zabili najmenej 137 ľudí, ďalších viac ako 180 je ich zranených. K útoku sa opakovane prihlásil IS. Spojené štáty údajne pred touto hrozbou Rusko varovali, ale Putin varovanie verejne odmietol ako pokus o zastrašovanie.

Teroristický útok v Moskve

Viac o téme: FrancúzskoIslamský štátTerorizmusÚtok v Moskve
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu