Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Islamisti plánovali teror po celej Európe: Terčom kluby v Kosove, Francúzsku aj Belgicku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Skupinu šiestich islamských radikálov, ktorých zadržali orgány v Kosove, obžalovali z prípravy teroristických útokov na tanečné kluby a kostoly navštevované tamojšími Srbmi, ako aj na príslušníkov medzinárodných síl KFOR a objekty vo Francúzsku či Belgicku. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Balkan Insight.

Šestici Kosovčanov prokuratúra pripisuje plánovanie samovražedných a iných útokov v Kosove, Francúzsku a Belgicku, a to v období od decembra 2017 do júna 2018, keď došlo k ich zadržaniu. Skupinu zároveň obvinila zo založenia organizácie chystajúcej útoky v Kosove, Albánsku a Macedónsku.

Podľa obžaloby podanej ešte v sobotu chcel jeden zo zadržaných - Bujar Behrami známy pod prezývkou Ebu Musab El-Albani - nazvať toto zoskupenie "Podporovatelia Islamského štátu v krajine orlov". Ďalší muž - Resim Kastrati známy ako PC Habibi - mal údajne za úlohu zabezpečiť strelné zbrane, výbušniny a budúcich samovražedných útočníkov. Na nákup mal dostať od istého nemeckého občana 9000 eur.

Na území Kosova mali byť terčmi tejto skupiny dva diskokluby v obci Gračanica s väčšinovo srbským obyvateľstvom a pravoslávny kostol v takisto prevažne srbskej Severnej Mitrovici. S plánovaním útokov vo Francúzsku a Belgicku je spájaný zadržaný Gramos Shabani, ktorý má okrem kosovského aj belgické štátne občianstvo.

Kosovské orgány predtým uviedli, že približne 160 občanov Kosova pôsobilo v radoch extrémistických skupín v Sýrii a Iraku, v posledných rokoch sa k nim však už ďalší nepridávali, dodal Balkan Insight.
 

Viac o téme: TerorizmusBombaIslamistiútok Džihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu