Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posledný deň kampane pred druhým kolom: Moratórium štartuje už zajtra ráno

Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová
Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, Michal Svítok)

BRATISLAVA - Volebná kampaň k sobotňajším voľbám prezidenta SR sa skončí dnes o polnoci. Informačné moratórium začne platiť presne 48 hodín pred začatím volieb, teda vo štvrtok 28. marca o 7:00. Moratórium platí až do skončenia hlasovania a je počas neho zakázaná akákoľvek činnosť v prospech alebo neprospech kandidátov. Druhé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční v sobotu 30. marca od 7:00 do 22:00. O priazeň približne 4,43 milióna voličov sa v ňom uchádzajú Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.

Čaputová postúpila do 2. kola vďaka zisku 870 415 hlasov (40,57 percenta) a Šefčovič 16. marca získal 400 379 platných hlasov (18,66 percenta). Víťaz sa stane prezidentom inaugurovaním 15. júna. Nahradí tak prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa po druhý raz neuchádza o mandát hlavy štátu. V druhom kole volieb je za prezidenta zvolený ten kandidát, ktorý získa najväčší počet platných hlasov zúčastnených voličov.

Kampaň pred 2. kolom volieb sa začala dňom oficiálneho vyhlásenia výsledkov 1. kola volieb prezidenta Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán (štátnou volebnou komisiou). Trvá teda od nedele 17. marca do 27. marca do 23:59. Politickú reklamu možno podľa stanoviska Rady pre vysielanie a retransmisiu vysielať do štvrtka 28. marca do 6:59. Rovnaký termín platí aj pre zverejňovanie informácií o kandidátoch. Informačné moratórium pre médiá aj tlačové agentúry začne platiť 48 hodín pred začatím volieb, teda vo štvrtok 28. marca o 7:00. Moratórium platí až do skončenia hlasovania a je počas neho zakázaná akákoľvek činnosť v prospech alebo neprospech kandidátov. Posledným dňom na zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov pred druhým kolom volieb prezidenta bol piatok 22. marec. Volebné prieskumy možno zverejniť až po skončení hlasovania. Ako informovalo ministerstvo vnútra, „v prípade, že bude potrebné voľby v niektorom z okrskov predĺžiť, bude moratórium platiť až do uzavretia poslednej volebnej miestnosti“.

Počas moratória je zakázané zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech. Týka sa to rozhlasového aj televízneho vysielania, audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, periodických aj neperiodických publikácií a agentúrneho spravodajstva. Tieto pravidlá sa podľa zákona o volebnej kampani „nevzťahujú na vysielanie prostredníctvom internetu“. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa však vo svojom Stanovisku k voľbám prezidenta SR vo vysielaní 2019 osobitne venuje vysielateľom prostredníctvom internetu a poskytovateľom audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie. Pripomína, že za vysielanie prostredníctvom internetu možno považovať iba vysielanie výlučne cez internet, a teda nie „online" vysielanie programovej služby, ktorá sa vysiela aj iným spôsobom, napríklad prostredníctvom televízie či rozhlasu. Aj pre vysielateľov prostredníctvom internetu a poskytovateľov audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie podľa RVR platí povinnosť dodržiavať volebné moratórium.

Súčasťou kampane sú tradične aj predvolebné plagáty, bilbordy a ďalšie propagačné materiály. Nové plagáty a bilbordy môžu pribúdať až do konca kampane. Zákon o volebnej kampani nestanovuje povinnosť odstraňovať počas moratória už umiestnené plagáty. Počas moratória sa však už nemôžu umiesťňovať žiadne ďalšie. „V čase volebného moratória nemožno viesť kampaň, vylepovať nové plagáty, respektíve bilbordy. Zákon nerozlišuje veľkosť plagátov,“ uviedol tlačový odbor ministerstva vnútra.

Za nedodržanie moratória a ďalších pravidiel zákona o volebnej kampani hrozia sankcie. Ak napríklad kandidát na prezidenta poruší moratórium, môže mu štátna volebná komisia dať pokutu od 5 000 eur do 50-tisíc eur. Za nedodržanie pravidiel financovania kampane pokutuje ministerstvo vnútra. Ministerstvo kultúry zas môže pokutovať vydavateľov tlače a tlačové agentúry. Podrobne všetky sankcie upravuje zákon o volebnej kampani.

 

 

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyDruhé koloMoratóriumVolby2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu