Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť nezvolil nikoho: Začala sa ústavná kríza

Hlasovanie v rámci 2. kola ohľadom voľby ústavných sudcov. Zobraziť galériu (32)
Hlasovanie v rámci 2. kola ohľadom voľby ústavných sudcov. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Boj o Ústavný súd sa ešte zďaleka neskončil. Poslanci v prvom kole nedokázali zvoliť ani jedného z kandidátov. Potom, čo Robert Fico odstúpil a poslanci odhlasovali verejnú voľbu, Smer a niektorí poslanci voľbu bojkotovali. Dnes ešte pred hlasovaním zasadne ústavnoprávny výbor, ktorý rozhodne, či sa budú voliť v druhom kole kandidáti na ústavných sudcov verejne, alebo tajne. Ak voľba nakoniec dopadne ako v utorok, celý proces prebehne od začiatku.

Poslanci parlamentu budú dnes opäť voliť ústavných sudcov. Opakovaná voľba je na programe o 11-ej, ešte pred ňou zasadne ústavnoprávny výbor, ktorý má zaujať stanovisko, či budú zákonodarcovia hlasovať verejne alebo tajne. Stanovisko od výboru žiada predseda parlamentu Andrej Danko. Prvá voľba sa skončila ešte v utorok 12. februára podvečer neúspešne potom, ako ju zablokovali poslanci za stranu Smer-SD a SNS.

NAŽIVO Schôdza parlamentu z 2. kola volieb

VIDEO Reakcia Roberta Fica po hlasovaní: Vy ste najväčší zločinci na svete, odkázal novnárom

Reakcia Roberta Fica po hlasovaní: Vy ste najväčší zločinci na svete, povedal novinárom

Mimoriadny online sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami.

20:32 Voči krajine je značne nezodpovedné takto znefunkčniť ústavný súd, obzvlášť, keď dátum uplynutia funkčného obdobia deviatich ústavných sudcov bol vopred známy. Vyhlásil to politológ Pavol Baboš.

20:25 Nezvolenie kandidátov na sudcov ÚS je neuveriteľná arogancia moci 

Právnik Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied považuje nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov za "neuveriteľnú aroganciu moci”, aká nemá obdobu od Mečiarových amnestií. Uviedol v reakcii na štvrtkové opätovné nezvolenie kandidátov na sudcov ÚS SR. „Je to neúcta k právnemu štátu, inštitúcii ústavného súdu, k navrhnutým kandidátom a samotným občanom,“ vyhlásil Vozár, ktorý pripomenul, že v roku 2000 došlo k veľkej obmene ÚS. Z desiatich sudcov sa menilo sedem a voľba prebehla bez problémov.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov podľa Vozára znamená totálne znefunkčnenie pléna ÚS a veľmi sťažené fungovanie senátneho rozhodovania. Vozár upozornil na to, že zo štyroch senátov zostal funkčný len jeden. Je podľa neho preto potrebné vymyslieť spôsob náhodného prideľovania novoprijatých sťažností. Myslí si, že veci sa budú rozdeľovať do štyroch senátov, ale v troch nebudú vybavované, až pokiaľ nebude funkčný ústavný súd.

20:14 Číž o nezvolení kandidátov na sudcov ÚS: Ani pápež nie je zvolený na prvýkrát 

Voľba kandidátov na ústavných sudcov je zložitá, ani pápež nie je zvolený na prvýkrát. Takto reagoval poslanec Smeru Miroslav Číž na to, že parlament nezvolil ani v opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Číž uviedol, že sa v koalícii diskutovalo o tom, že by sa dohodli na zvolení šiestich kandidátov. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár tvrdí, že dohoda bola, jeho strana a SNS ju dodržali. Číž dohodu nepotvrdil. „Bol to jeden z variantov,“ uviedol. Keďže sa podľa neho neukázal zmysluplný záver, ako postupovať pri voľbe, Smer-SD hlasoval podľa svojho rozhodnutia. Jeho poslanci mali voľnú ruku, viacerí vhadzovali prázdne lístky.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

20:10  Keďže po 16. februári ostávajú na ÚS SR len štyria sudcovia, ÚS nemôže rozhodovať v plenárnych veciach. Hrozí aj sklz v jeho práci a nahromadenie nevybavených vecí. Tvrdí to ústavný právnik a bývalý podpredseda ÚS Eduard Bárány v súvislosti so štvrtkovým opätovným nezvolením kandidátov na ústavných sudcov v Národnej rade SR.

„Pokiaľ som informovaný, boli urobené isté zmeny v rozvrhu práce ÚS, kým existuje plénum. Lebo len plénum môže vykonať zmeny rozvrhu práce, ktoré by zaručili, že štvorica sudcov, ktorá tam ostala, bude môcť rozhodovať niektoré absolútne najsúrnejšie veci, ako vydávacia väzba a podobné,“ uviedol Bárány.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Za negatívny výsledok považuje fakt, že ak by situácia trvala dlhšie, vytvorí sa obrovský sklz v množstve vecí, o ktorých nebude mať kto rozhodnúť. „Keby aj v budúcnosti nastúpili ďalší sudcovia, potrvá mnoho rokov, kým dokážu dohnať tento sklz a vyrovnať sa s masou nevybavených vecí, ktoré sa môžu do niekoľkých mesiacov nahromadiť,“ myslí si Bárány, ktorý pripomenul, že aj v minulosti nastali situácie, keď bol ÚS nútený pracovať v nekompletnom zložení.

19:59 Postup Smeru mi nedáva logiku

Poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský čakal, že koalícia zvolí aspoň pár kandidátov na ústavných sudcov, strana Smer-SD podľa neho zjavne nemá záujem, aby bol ÚS funkčný. „Poslanci za stranu Smer-SD hádzali prázdne lístky, kotlebovci sa zdržali pri každom mene, a tým pádom nebola potrebná väčšina minimálne 72 hlasov na zvolenie. Najviac hlasov pre jedného kandidáta bolo 53, čiže ešte menej ako pred dvoma dňami,“ uviedol.

Peter Pčolinský
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

Pčolinský podľa vlastných slov netuší, čo svojím hlasovaním poslanci Smeru-SD sledovali. „Mne to veľkú logiku nedáva. Neviem si to vysvetliť, lebo si myslím, že najsilnejšia vládna strana by mala mať záujem, aby bol ústavný súd funkčný. Zjavne ten záujem nemá, keď aj v opakovanej voľbe nevolili nikoho,“ uzavrel.

19:55 Znefunkčnenie ÚS SR považuje právnik Peter Wilfling z organizácie Via Iuris za nezodpovedné politické taktizovanie, ktoré uprednostňuje stranícke záujmy pred záujmami Slovenska. „Z 37 kandidátov bolo možné zvoliť 18 vhodných kandidátov na ústavných sudcov. Zablokovanie voľby a znefunkčnenie ústavného súdu je nezodpovedný hazard so spravodlivosťou na Slovensku,“ povedal Wilfling v reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomína, že ústavný súd tak bude mať len štyroch sudcov z 13 a nebude môcť prijímať najdôležitejšie rozhodnutia, napríklad o zrušení protiústavných zákonov či o platnosti volieb, alebo o výklade ústavy. Na ústavnom súde zostane jeden senát zložený z troch sudcov, ktorý bude môcť rozhodovať o sťažnostiach občanov pre porušenie ich práv, ale z kapacitných dôvodov nebude podľa Via Iuris v jeho možnostiach vybaviť všetky.

19:54 Poslanci Národnej rady SR ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili vo štvrtok kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nová voľba.

19:21 Reakcia SaS

„Koalícia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd chladnokrvne ochromila najdôležitejšiu súdnu inštanciu na Slovensku – Ústavný súd. Základné práva a slobody občanov sa ocitli vo vážnom ohrození. Možno ešte väčšom ako za čias mečiarizmu,“ uviedla strana v stanovisku. „Strana Smer-SD pod vedením Roberta Fica nepotrebuje spravodlivosť, čím len potvrdzuje svoj kriminálny charakter.“ 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Dankova SNS je typická obchodnícka strana, ktorá podľa všetkého nedostala za svoje hlasy dostatočne veľkú korisť, čo je dôvod, pre ktorý nebola prístupná k dohode. Ale ani SNS nepotrebuje Ústavný súd, pretože bez Ústavného súdu nemá nik možnosť posúdiť napríklad ústavnosť osobitného odvodu pre obchodné reťazce a ďalších nezmyslov, ktoré Danko a spol. presadili do slovenskej legislatívy, aby pomohli sebe a svojim klientom,“ uviedla strana. Podľa nich je najväčším sklamaním Béla Bugár a jeho strana. „Mohol sa v mene ochrany slovenskej ústavnosti dohodnúť s opozíciou, ale radšej sa vydal na cestu, ktorá môže skončiť totálnym odklonom Slovenska od právneho štátu. Znova sa tak vracajú časy, keď budú musieť ľudia v uliciach obhajovať svoje právo na slušný život v slobodnej a demokratickej krajine."

19:13 Pellegrini sa nateraz nevyjadrí

Predseda vlády Peter Pellegrini sa k aktuálnej situácii vyjadrí počas piatka 15. februára. V reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente to uviedla jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

19:05 Svojská reakcia ministerstva spravodlivosti na neúspešnú voľbu a zablokovanie Ústavného súdu.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo spravodlivosti SR)

19:04 „Vládna koalícia dostala Slovensko do chaosu. Celý tento chaos je len mocenským záujmom ľudí, ktorí neváhajú obetovať štát, záujmy občanov. Neváhajú obetovať pre svoje ambície Slovensko. Títo ľudia ťahajú Slovensko do zmätku,“ zdôraznila Remišová.

18:45 Nie je to podraz na nás

Bugár uviedol, že to nie je podraz na strane Most-Híd, napriek tomu, že Smer nedodržal údajnú dohodu. Bugár nevie, prečo mal Fico problém so šiestimi kandidátmi. „Musíte sa spýtať jeho, so mnou nekomunikuje.“ Mal prísť včera o druhej, dnes a neprišiel, povedal líder Mosta.

18:44 Dnes sú vzťahy koalície na bode mrazu, povedal Bugár. „Zajtra to tak nemusí byť, neviem,“ povedal. Podľa Bugára je nemožné, aby sa predĺžil mandát sudcom, pretože by šlo o zákon, ktorý by bol platný neskôr, sudcom končí funkčné obdobie už v sobotu. 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

18:41 Reakcia Bélu Bugára po hlasovaní. „Volili sme tých šiestich, na ktorých sme sa dohodli. Bohužiaľ, nerozumieme tomu,“ povedal. 

18:40 Kiska budúci týždeň navštívi Ústavný súd v Košiciach.

18:35 Reakcia Andrej Kisku na dnešnú voľbu. „Okolo tejto voľby sa bude viesť ešte veľa rečí, jedni sa budú snažiť hodiť vinu na druhých. Ale rečami sa štát nespravuje. Povinnosťou Národnej rady — a teda zodpovednosťou vládnej parlamentnej väčšiny — bolo zvoliť 18 kandidátov, z ktorých som ako prezident mal vybral 9 sudcov. Národná rada, a teda parlamentná väčšina, si túto povinnosť nesplnila. Taká je holá pravda a žiadne reči ani krik nemôžu toto zlyhanie v plnení si základných povinností ospravedlniť,“ uviedol Kiska.

18:25 Reakcia OĽaNO na neúspešnú voľbu

18:21 Bugár hlasoval za šesť medializovaných mien, Danko zvolil iných kandidátov. Fico odovzdal prázdny lístok.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: NR SR)

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: NR SR)

 

18:08 Martin Klus po hlasovaní povedal, že Robert Fico odchádzal z miestnosti v dobrej nálade. 

Martin Klus povedal, že Robert Fico odchádzal z hlasovania v dobrej nálade

18:06 Ondrej Dostál hovorí o obštrukciách.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

18:02 „Teraz voľba bude približne až o dva mesiace, Ústavný súd bude kvôli tomuto, samozrejme, zablokovaný,“ uviedol Rajtár.

Jozef Rajtár po hlasovaní v druhom kole: Ústavný súd bude zablokovaný

17:57 Poslanci nezvolili ani v druhom kole nikoho. Celý proces voľby bude musieť prebehnúť ešte raz, a to zhruba o dva mesiace.

17:48 Ľubomír Vážny zo Smeru uviedol, že vhodil prázdny lístok. Podľa neho bola dohoda v Smere taká, že má každý voľnú ruku. Zopakoval, že nevadí, ak bude Ústavný súd na pár týždňov paralyzovaný.

Ľubomír Vážny zo Smeru uviedol, že v strane mali dohodu o voľnej ruke pri hlasovaní

17:43 Robert Fico odišiel po hlasovaní, na otázky novinárov neodpovedal. Opäť len útočil. „Vy ste najväčší zločinci na svete,“ povedal a odišiel. Pri svojej odpovedi sa snažil prekričať iného novinára.

17:36 Andrej Hrnčiar vyhlásil hlasovanie za skončené.

17:33 Lucia Žitňanská pripustila, že nastane paralýza Ústavného súdu. "Ak nebude zvolený dostatočný počet kandidátov, tak áno, zjavne nás čaká obdobie odkedy Ústavný súd nebude schopný rozhodovať," uviedla Žitňanská.

Lucia Žitňanská po hlasovaní

17:32 Martin Poliačik hovorí, že všetci, ktorí zatiaľ vstúpili do volebnej miestnosti to zobrali poctivo. Verí, že zvolenie kandidátov je možné.

Martin Poliačik pred hlasovaním

17:31 Bývalý minister kultúry Marek Maďarič tiež nedisponuje bližšíimi informáciami ohľadom diania v okruhu strany Smer.

Marek Maďarič pred hlasovaním

17:29 Kollár má informácie o údajnom ďalšom sabotovaní hlasovania zo strany vládnej koalície.

Boris Kollár pred hlasovaním

17:25 Národniari dostali pokyny ako hlasovať. „Ak som sa nepomýlil, tak som odovzdal platný hlas,“ dodal podpredseda SNS Anton Hrnko s tým, že o dohode v koalícii alebo dohode so Smerom-SD o voľbe kandidátov na ústavných sudcov nevie.

17:16 Bugárovci išli hlasovať ešte pred tým, ako sa dozvedeli výsledky z rokovania Smeru. "Ak prišlo k nejakej zmene v klube Smeru, tak o nej neviem a ideme hlasovať," uviedol Bugár.

17:09 Z počtu prichádzajúcich poslancov je zjavné, že ich je podstatne viac ako pri predchádzajúcej voľbe.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:07 Poslanci v tejto chvíli pristúpili k verejnému hlasovaniu za kandidátov na ústavných sudcov.

17:04 Andrej Danko otvoril schôdzu.

17:03 Reakcia Bélu Bugára pred hlasovaním

Béla Bugár ohľadom dohody k voľbe ústavných sudcov

17:02 Robert Fico sa odmietol vyjadriť na otázky novinárov.

Robert Fico pri príchode na schôdzu

16:56 Len minúty pred samotným hlasovaním sa líder Mostu nevedel vyjadriť ohľadom výslednej podoby hlasovania.

Béla Bugár reaguje na otázky ohľadom voľby

16:36 Člen koaličného Mostu Andrej Hrnčiar sa po príchode do Národnej rady vyjadril, že vývoj môžu byť dvojaký. "Naši koaliční partneri majú možno o niektorých veciach inú predstavu, hľadáme prieniky a buď ich nájdeme alebo nie," uviedol Hrnčiar.

Andrej Hrnčiar sa vyjadruje k aktuálnej téme voľby ústavných sudcov

16:18 Koalícia pred rozpadom?

V parlamentných kuloároch sa krátko pred dnešnou voľbou čoraz častejšie hovorí o možnosti predčasných volieb. Dohoda v koalícii na menách totiž stále nie je. Fico už dorazil do parlamentu. Fico údajne navrhol voľbu opäť zablokovať a nenavrhnúť žiadneho kandidáta, s čím nesúhlasí SNS ani Most. Tí chcú presadiť 6 až 8 mien tak, aby bol Ústavný súd funkčný. Smeru však momentálne vyhovuje aj verejná voľba. Viacerí v tejto strane očakávajú, že opozícia bude hlasovať za rovnakých kandidátov ako v prvom kole poslanci Mostu. Ak táto situácia nastane koalícia končí, pretože Bugár defacto poruší koaličnú zmluvu, čo uviedol aj Fico na tlačovke. 

16:01 Dušan Jarjabek povedal, že to nie je o osobnostiach, ale o tom, na čom sa kluby dohodnú. Bude to jednomyseľné, buď všetci, alebo nikto. 

Dušan Jarjabek na adresu večerného hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov

15:52 Poslanci odložili 2. kolo hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov na 17:00

Poslanci odložili 2. kolo hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov na 17:00

15:51 Koaličný poslanec Marián Kéry (Smer-SD) by osobne preferoval tajnú voľbu pri hlasovaní o ústavných sudcoch. Uviedol s tým, že nevedel konkretizovať, či má už koalícia dohodu na spoločných menách uchádzačov. „Principiálne trvám na tom, že takáto voľba by mala byť tajná a nie verejná. Na druhej strane si uvedomujem zodpovednosť, že Ústavný súd SR je veľmi dôležitá inštitúcia a mal by zostať funkčný,“ povedal Kéry. 

15:34 „Hry, ktoré vedie Béla Bugár, budú fungovať len dovtedy, dokým bude prvé kolo prezidentských volieb,“ povedal Matovič.

15:22 Opozícia v zožení OĽaNO, SaS, SPOLU a Sme rodina. Zhodli sa na desiatich kandidátoch, ktorých odporučia prezidentovi Kiskovi.

15:08 Opozícia presunula tlačovku na 15:15.

14:33 Súčasní sudcovia Ústavného súdu sa pripravujú na núdzovú možnosť

Ústavný súd SR má provizórne riešenie situácie, ak by do soboty (16. 2.) nedošlo k vymenovaniu nových ústavných sudcov. Informovať o ňom bude, až keby k tejto situácii došlo. Potvrdila to Ivana Vilinská z tlačového a informačného odboru Kancelárie ÚS SR. Poukazuje na to, že prípadné nevymenovanie nových ústavných sudcov súd paralyzuje.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:32 Koalícia pred rozpadom?

V parlamentných kuloároch sa krátko pred dnešnou voľbou čoraz častejšie hovorí o možnosti predčasných volieb. Dohoda v koalícii na menách totiž stále nie je. Fico údajne navrhol voľbu opäť zablokovať, s čím nesúhlasí SNS ani Most. Tí chcú presadiť 6 až 8 mien tak, aby bol Ústavný súd funkčný. Smeru však momentálne vyhovuje aj verejná voľba. Viacerí v tejto strane očakávajú, že opozícia bude hlasovať za rovnakých kandidátov ako v prvom kole poslanci Mostu.

Ak táto situácia nastane koalícia končí, pretože Bugár defacto poruší koaličnú zmluvu, čo uviedol aj Fico na tlačovke. V Smere sa šušká, že Bugár už má tajnú dohodu aj s prezidentom, ktorý by vymenoval kandidátov Mostu. Aj preto sa hovorí o tom, že Fico na poslednej tlačovke najviac útočil práve na Kisku aj Bugára. Jediným spojencom Smeru tak v parlamente zostáva pred dnešnou voľbou Kotlebova ĽSNS, ktorá už na rannej tlačovke obvinila Most z dohody s opozíciou.

14:29 Niektoré médiá priniesli informáciu, že sa koalícia dohodla na šiestich menách. Podľa zistení Topiek z dvoch nezávislých zdrojov však žiadna dohodla dosiahnutá nebola. Dokonca sa koaliční partneri sa ešte nestretli.

14:11 Most-Híd nechce, aby bol Ústavný súd SR paralyzovaný 

„My sme pripravení zúčastniť sa voľby a sudcov zvoliť. Hľadáme prienik s koaličnými stranami, aby sme tam našli takých kandidátov, na ktorých sa vieme zhodnúť. My sme na to pripravení, závisí to od toho, ako dopadnú koaličné rokovania. Nechceme, aby bol ÚS paralyzovaný," povedal Sólymos.

14:00 V Smere zatiaľ rokovali bez Fica, dohoda v koalícii nie je

Rokovania v strane Smer už prebehli, no zatiaľ bez výsledku o ich postupe. Robert Fico nebol na rokovaniach, pretože bol na pohrebe. Podľa našich informácií v koalícii žiadna dohoda o kandidátoch nie je. Ďalšie rokovania prebehnú poobede, keď sa Fico vráti. 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

13:30 SaS a OĽaNO sa ohradzujú voči konšpiráciám ĽSNS 

Opozičné hnutia SaS a OĽaNO sa ohradzujú voči vyjadreniam ĽSNS o ich dohodách s Mostom-Híd na zvolení "vyslovene liberálnych kandidátov" na ústavných sudcov. „Je to trápny pokus fašistu Kotlebu. Ten, kto sa tajne stretáva a rokuje s vládnou koalíciou, je Kotlebova strana ĽSNS,“ reagoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

Igor Matovič a Richard
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

SaS označila vyjadrenia kotlebovcov za konšpiráciu. „Touto konšpiráciou sa ĽSNS snaží sa priblížiť k Smeru a vyčleniť sa od demokratickej časti parlamentu,“ uviedol hovorca liberálov Róbert Buček. Podľa SaS je zjavné, že niektorí kandidáti sú natoľko dobrí, že pre každú racionálne a demokraticky zmýšľajúcu stranu sú prijateľní.

12:30 Za slušné Slovensko vyzvalo poslancov, aby zvolili 18 kandidátov, je to ich povinnosť

„Vyzývame poslancov, aby rešpektovali ústavu a neznefunkčnovali Ústavný súd kvôli politickým hrám,“ uviedli na sociálnej sieti.

12:07 Poslanec za Smer Ľubomír Vážny pripúšťa, že parlament v opakovanej voľbe zvolí niekoľkých kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. "Je to možné," odpovedal novinárom na otázku, či plénum zvolí aspoň niekoľkých kandidátov.

11:50 Opozícia o druhej poobede zasadne za spoločný stôl a budú rokovať. O 16:00 bude spoločný tlačový brífing.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

11:41 Milan Uhrík povedal, že Boris Kollár sa bol strany ĽSNS pýtať, koho budú voliť. „Povedali sme mu zhruba, ktorí sú prijateľní, ktorí nie,“ povedal. „O 11. malo byť hlasovanie, plánovali sme sa zdržať pri všetkých menách. Ako sa rozhodneme o 17. uvidíme.“

Milan Uhrík na adresu voľby kandidátov na ústavných sudcov

11:40 Reakcia SaS na odloženie hlasovania

„Odloženie hlasovania voľby ústavných sudcov na 17:00 znamená len toľko, že vzájomným vydieraním sa koalícii zatiaľ nepodarilo dosiahnuť dohodu na spoločných kandidátoch, a teda na ovládnutie Ústavného súdu. Od samotného počiatku je to nezodpovedné a nedôstojné. Ústredným bodom tohto komplotu proti slovenskej ústavnosti je Robert Fico,“ uviedla strana SaS v stanovisku.

11:37 V Smere rozhodujú o tom, koho budú alebo nebudú z kandidátov voliť. Fico na hlasovaní o 11. chýbal.

11:32 Poslanci Smeru hovoria, že na to, ako budú hlasovať, treba čakať do piatej. Maroš Kondrót zo Smeru uviedol, že nejde predsa koniec sveta. „Ak nebude týždeň zasadať Ústavný súd, alebo dva týždne, nerobte z toho tragédiu. Vytvárať, že o polnoci začne koniec sveta, to je mimo,“ povedal.

Maroš Kondrót na adresu odloženia hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov

11:28 Poslankyňa SNS Eva Antošová uviedla, že ich preloženie hlasovania prekvapilo, ale je to v poriadku. „Máme nejaké mená, ale možno sa tam nejaké jedno-dve zmenia, nezmenia, neviem,“ uviedla.

Eva Antošová reaguje na presunutie hlasovania

11:24 Rokovanie 40. schôdze NR SR pokračuje o 14:00 Hodinou otázok.

11:15 Veronika Remišová uviedla, že oslovili Most-Híd, ale neprišla žiadna odpoveď.

11:13 „Vo vládnej koalícii zrejme netušili, že viacerým sudcom uplynie funkčné obdobie a že sa bude hlasovať dnes o 11. Zrejme preto to potrebovali presunúť,“ podotkol Ondrej Dostál. 

11:10 „Robert Fico odmieta rokovať o niečom inom, ako o sebe,“ povedal Beblavý. 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:08 Poslanci schválili návrh koalície na odloženie hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov na 17:00.

11:06 Martin Poliačik dal návrh na to, aby sa hlasovalo o 15:30, keďže je valentín a má rezerváciu na 18-tu na večeru s manželkou. „Stále sú ľudia, ktorých majú manželia a manželky rady. Keďže je dnes Valentín ja mám rezerváciu na 18-tu.“ Šéf parlamentu Andrej Danko sa ho spýtal, či to myslí vážne. Matovič to považuje za obludné. Nakoniec sa hlasovalo len o návrhu Čiža. 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:05 Miroslav Čiž prezentuje návrh poslancov troch poslaneckých klubov Smer, SNS a Most-Híd, aby odložili hlasovanie na 17:00. 

11:04 Poslanci začali hlasovanie. Predseda parlamentu Andrej Danko uviedol, že nemôže byť pochýb o tom, že aj druhé kolo má byť verejné. 

10:56 Erik Tomáš uviedol, že sa v koalícii dohodli, že hlasovanie odsúvajú na 17. hodinu. Poslanci to však musia v pléne odsúhlasiť. Či je dohoda aj na kandidátoch zatiaľ neoznámil. Chcú ešte rokovať. 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:46 Ak dnes budú poslanci Mosta-Híd hlasovať s opozíciou, dôjde podľa Fica k bezprecedentnému porušeniu koaličnej zmluvy. Uviedol to v utorok vo vyhlásení pred hlasovaním v prvom kole. Očakáva sa teda, ako bude líder najsilnejšej koaličnej strany postupovať.  

10:45 Poslankyňa SNS Eva Smolíková uviedla, že si myslí, že dnes bude zvolený dostatočný počet kandidátov. 

10:42 Boris Kollár uviedol, že ich nikto neoslovil a s nikým sa nedohodli. „Urobili veľkú chybu,“ povedal. „Nikto nereagoval, tak nech si robia, čo chcú.“ Kollár uviedol, že budú voliť tých istých kandidátov, ktorých volili v utorok. 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:12 Poslanci SPOLU chcú zabrániť paralýze

„Dnešná opakovaná voľba sudcov Ústavného súdu je poslednou šancou zabrániť jeho paralýze. Čiesti poslanci a poslankyne strany SPOLU-občianska demokracia si uvedomujú túto zodpovednosť a rozhodli sa preto v opakovanej voľbe hlasovať tak, aby čo najviac prispeli k možnosti zvolenia 18 kandidátov. Poslanci SPOLU budú hlasovať za kandidátov, ktorí získali v 1. kole najviac hlasov a majú tak najväčšiu šancu byť zvolení. Vyzývame aj všetkých ostatných poslancov NR SR, aby sa voľby zúčastnili a hlasovali za 18 kandidátov tak, aby Ústavný mohol naďalej fungovať,“ uviedla strana v stanovisku.

10:04 „Nepoviem, že sa niečo mení. Uvidíme, ako dopadne druhé kolo,“ povedal Madej s tým, že viac bude vedieť po poslaneckom klube. Podľa Madeja je škoda, že neprešla tajná voľba už v utorok. Ak by prešla, nebol by problém s hlasovaním, práve preto v minulosti prešli kandidáti Mamojka a Laššáková. Svoj názor si nechá pre poslancov klubu Smer. 

Vyjadrenie predsedu ústavnoprávneho výboru Roberta Madeja po hlasovaní výboru

10:02 Madej ešte nevie, či bude Smer voliť, alebo bojkotovať. Smer aj SNS majú pred hlasovaním poslanecké kluby.

VIDEO Zasadanie ústavnoprávneho výboru

10:02 Opakovaná voľba bude verejná. S opozíciou hlasoval Tibor Bernaťák zo SNS aj Irén Sarközy z Mostu-Híd.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:59 Poslanci výboru hlasujú o jednotlivých návrhoch.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

9:53 Kotlebovci budú hlasovať vo voľbe

Poslanci Kotlebovej ĽSNS sa zúčastnia dnešnej voľby ústavných sudcov. „Z dobre informovaných zdrojov sme dostali informáciu, že Most-Híd má dnes spolupracovať so stranou OĽaNO a SaS, aby na Ústavný súd pretlačili liberálnych kandidátov,“ oznámil dôvod na tlačovke Marian Kotleba s tým, že tomu chcú zabrániť. V pondelok nehlasovali. „Spravíme všetko preto, aby sme vytvorili hrádzu tomuto liberalizmu.“

Snímka z odovzdávania osvedčení
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

9:46 Alojz Baránik uviedol, že Madej nemá pravdu v tom, ako argumentuje. Tibor Bernaťák zo SNS uviedol, že nikto zo SNS nemá záujem meniť voľbu z verejnej na tajnú. Výbor zasadá len preto, že ho zvolal Danko. „Svoje rozhodnutie nemienime zmeniť,“ povedal Bernaťák.

9:42 Sárközy sa priklonila k verejnej voľbe, pretože si ju v prvom kole zvolila väčšina poslancov. Ani podľa poslankyne Mosta nie je dôvod na tajnú voľbu. 

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:38 Podľa Dostála v tom nie je logika, prečo by sa mala voľba meniť. Ak by boli oba sporné paragrafy v rozpore, bola by to iná situácia. Podporil návrh Beblavého za verejnú voľbu. Madej ocenil Dostálovu výlučne právnu argumentáciu. 

9:28 „Máme tu kolíziu dvoch ustanovení toho istého zákona,“ uviedol v rozprave Ondrej Dostál. Poslanec je presvedčený, že je to zjavný omyl. „Či to je omyl, alebo nie, by však malo byť mimo tejto diskusie.“

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:26 Madej sa obhajuje, že na základe požiadavky výbor zvolať musel, nebol to jeho nápad. „Vážim si vašu argumentáciu, samozrejme, tú právnu, politickú nie. Politiku som sem nechcel vnášať.“

9:24 Beblavý trvá na tom, že voľba má byť verejná. Tak ako sa rozhodlo v utorok a neexistuje dôvod na to, aby sa to menilo. „Prosím vás, rešpektuje rokovací poriadok a neznásilňujte ho v mene straníckeho záujmu,“ dodal.

9:21 Beblavý to konzultoval s viacerými právnikmi.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:17 „Nepovažujem za férové, že sa pokúšate zvrátiť rozhodnutie právnymi kľučkami,“ uviedol Miroslav Beblavý. Podľa neho oni rešpektovali, ako sa rozhodla koalícia, teraz sa však hlasovalo za verejnú voľbu. Všetci by to mali rešpektovať. 

9:15 Madej obhajuje tajnosť opakovanej voľby kandidátov na ústavných sudcov. Vysvetľuje, že v rokovacom poriadku nie je omyl, lebo inak by poslanci už chybu dávno opravili. Navrhol uznesenie, podľa ktorého by mali poslanci o jedenástej voliť tajne.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:10 Madej hovorí o chybe v rokovacom poriadku, kvôli ktorej je možné zmeniť spôsob voľby z verejnej na tajnú.

9:09 Predseda výboru Robert Madej otvoril rozpravu, do ktorej sa prihlásil ako prvý.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:01 Podľa toho, ako dnes poslanci v parlamente zahlasujú, môžu nastať tri najpravdepodobnejšie scenáre:

1. Poslanci zvolia plný počet, teda 18 kandidátov.

2. Poslanci nezvolia nikoho tak, ako v utorok, celý proces voľby kandidátov sa bude opakovať. Po splnení všetkých zákonom daných lehôt a postupov by to malo byť v máji. 

3. Poslanci zvolia minimálne šiestich kandidátov, z ktorých prezident Andrej Kiska vyberie troch sudcov, aby bol súd funkčný. 

Hovorilo sa aj o predĺžení funkčného obdobia súčasných sudcov, to však viacerí opoziční poslanci odmietli.

MIMORIADNY ONLINE Parlament opäť
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:55 O deviatej zasadne ústavnoprávny výbor.

Opakovaná voľba kandidátov by mala byť verejná

Podľa VIA IURIS z rokovacieho poriadku Národnej rady SR vyplýva, že aj opakovaná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by mala byť verejná. „Novelou zákona o rokovacom poriadku prijatou v roku 2011 bolo do rokovacieho poriadku zakotvené všeobecné pravidlo, že kandidáti na ústavných sudcov sa majú voliť verejne. Kandidáti na ústavných sudcov sa môžu voliť tajne iba vtedy, ak poslanci NR SR zmenia verejnú voľbu na tajnú,“ uviedlo združenie.

„Zároveň bola tajná voľba výslovne vypustená aj z kľúčového ustanovenia rokovacieho poriadku týkajúceho sa voľby kandidátov na ústavných sudcov. Aj dôvodová správa k novele rokovacieho poriadku z roku 2011 výslovne uvádza, že účelom novely bolo odtajnenie voľby kandidátov na ústavných sudcov. Podľa všeobecne uznávaných pravidiel výkladu je zákon potrebné vykladať podľa zjavného úmyslu zákonodarcu, ktorým bolo zavedenie verejnej voľby kandidátov,“ vysvetľuje organizácia VIA IURIS v stanovisku.

Pri voľbe ústavných sudcov, žiaľ, prevládli emócie

Pri voľbe ústavných sudcov, žiaľ, prevládli emócie nad racionálnym rozhodovaním. Vyhlásil to na sociálnej sieti líder koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. Reagoval tak na udalosti z utorka, keď si poslanci nezvolia kandidátov na ústavných sudcov. „Vypäté situácie prinášajú vypäté vyhlásenia,“ tvrdí Bugár s tým, že do štvrtka je čas na upokojenie situácie a sústredenie sa na to, aby sa zabránilo znefunkčneniu Ústavného súdu SR. „Skúsme zvoliť maximálne možný počet dobrých kandidátov na ústavných sudcov. Myslím si, že je to naša povinnosť,“ povedal Bugár.

Poslanci v utorok volili verejne, čo Smer-SD odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá. Strana Bélu Bugára si pre svoje postoje k voľbe, okrem iného hovorila, že nepodporí Roberta Fica, vyslúžila od Fica kritiku. Ten napokon z voľby odstúpil, zároveň však vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu. Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

Bude sa celý proces opakovať?

Poslanci budú vyberať spomedzi 37 kandidátov osemnásť mien, pričom pôvodne bolo uchádzačov 40. Najskôr odstúpila šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská, potom nominant strany Mariana Kotlebu ĽS NS Radovan Hrádek a expremiér Robert Fico. Fico to oznámil na poslednú chvíľu, pričom ešte predtým pohrozil, že v prípade spoločnej voľby poslancov zo strany Most-Híd a opozície bude vážne narušené fungovanie koalície. Fico tiež uviedol, že stiahol svoju kandidatúru iba preto, aby mohol viesť politické rokovania. Sám chce byť iba predsedom Ústavného súdu SR a nie "radovým sudcom". O tom, kto bude predseda, však rozhoduje prezident Slovenskej republiky.

V prípade blokovania opakovanej voľby bude celý proces potrebné zopakovať. Parlament má pritom za úlohu zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie už v sobotu 16. februára.

Viac o téme: ústavný súdRobert FicoVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu