Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ústavný súd odmietol sťažnosť Michala Aláča voči odvolaniu z čela SIS

Ústavný súd SR Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal A. neuspel so sťažnosťou na Ústavnom súde (ÚS) SR proti svojmu minuloročnému odvolaniu z funkcie. Jeho sťažnosť ÚS odmietol a návrhu na odklad vykonateľnosti nevyhovel. Senát ÚS tak rozhodol na neverejnom zasadnutí 29. februára.

archívne video

Ódor prehlásil, že na najbližšom rokovaní vlády podá návrh na odvolanie Aláča z funkcie šéfa SIS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolala riaditeľa SIS s účinnosťou od 24. augusta 2023. Návrh na odvolanie predtým schválila vláda premiéra Ľudovíta Ódora. Súviselo to s obvinením zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie. Obvinenie vtedajšieho šéfa SIS a ďalších osôb sa týkalo zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Právomoci šéfa SIS od augusta minulého roka v súlade so štatútom SIS v plnom rozsahu vykonáva námestník riaditeľa Tomáš Rulíšek.

Michal Aláč
Zobraziť galériu (2)
Michal Aláč  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: OdvolanieSISÚstavný súdMichal Aláč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu