Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák podľa strany SaS zavádza o únose Vietnamca a stále je na slobode

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák podľa strany Sloboda a Solidarita zavádza o okolnostiach prepožičania vládneho špeciálu vietnamskej delegácii, ktorá ho s najväčšou pravdepodobnosťou využila na prepravu uneseného podnikateľa Trinh Xuan Thanha do Vietnamu.

"Na základe oficiálnych dokumentov sa ukázalo, že ani v jednom prípade letu vládneho špeciálu, na ktorý sa poslanec Smeru-SD Kaliňák odvolal, nebol menovite ohlásený ako súčasť posádky. Ide o lety do Tuniska a Egyptu, ktorých cieľom bolo chrániť bezpečnosť a zdravie slovenských občanov. V prípade letu vládneho špeciálu z Bratislavy do Moskvy s vietnamskou delegáciou malo ísť o pracovnú cestu ministra vnútra Kaliňáka, hoci sa v skutočnosti na palube lietadla vôbec nenachádzal," poznamenal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus a pokračoval: "Slovensko tak oklamalo Poľsko a pravdepodobne aj ďalšie krajiny, cez ktoré sa let uskutočnil. Obávame sa, že dôvodom mohla byť aj snaha zaistiť si, aby vietnamská vládna delegácia mohla odletieť zo Slovenska s uneseným Thanhom na sto percent, a to bez meškania." SaS tiež pripomína, že žiadosť bola navyše upravená v deň odletu.

"Toto nie je ešte priamy dôkaz o vedomej účasti Kaliňáka na únose, ale je to silná indícia. Je výsmechom celého slovenského vyšetrovania, že hoci podozrenia voči poslancovi Smeru-SD silnejú, stále je na slobode a môže podnikať kroky na ovplyvňovanie svedkov, zahladzovanie stôp a zavádzanie verejnosti," doplnil podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.

Informovali o tom poslanci Národnej rady SR Martin Klus a Ľubomír Galko.

Viac o téme: Robert KaliňákSaSúnos Vietnamca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu