Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prípad uneseného Vietnamca: Ústavní činitelia mali informácie od SIS okamžite, tvrdí Grendel

Gábor Grendel
Gábor Grendel (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) informovala o únose Vietnamca Trinh Xuan Thanha viacerých vysokých ústavných činiteľov hneď, ako sa dozvedela o slovenskej stope. O samotnom únose, ku ktorému došlo v Nemecku, sa dozvedela krátko po ňom, o slovenskej stope neskôr. Po rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS to povedal novinárom predseda výboru Gábor Grendel (OĽaNO).

Nekonkretizoval čas, kedy sa SIS dozvedela o možnom zapojení Slovenska do únosu Vietnamca. "Po pár dňoch vedeli, že sa únos stal, ale nevedeli vtedy, že je tam slovenská stopa. Akonáhle SIS získala informáciu o tom, že Slovensko bolo možno zneužité alebo zapojené do zavlečenia, informovala viacerých vysokých ústavných činiteľov," uviedol Grendel. Je presvedčený, že únos je kauzou ministerstva vnútra.

Prípad ešte nie je vyšetrený, Grendel ako opozičný poslanec verí, že sa pravda ukáže. "Verím, že vzhľadom na to, že to vyšetrujú nemecké orgány, že sa dozvieme celú pravdu o únose a bude vyšetrené aj to, či a akí vládni predstavitelia zlyhali," doplnil. Na otázku, či zlyhala SIS, odvetil, že si treba počkať na výsledky vyšetrovania.

Členom výboru podával informácie šéf SIS Anton Šafárik. Novinárom nič konkrétne nepovedal. "Odpovedal som na všetky otázky výboru," poznamenal pri odchode z rokovania. Predseda Smeru-SD a bývalý premiér Robert Fico dostal otázky na únos na tlačovej konferencii v parlamente. Odpovedal tým, že všetko k prípadu už povedal.

Rozdiely v názoroch

Poslanci sa Šafárika pýtali aj na rozdiel medzi jeho osobným názorom a oficiálnym stanoviskom šéfa SIS. „Pýtali sa na to kolegovia, vysvetlenie bolo dostatočné,“ povedal Grendel. „Môj osobný názor sa nezhoduje s oficiálnym názorom, ktorý mám ako riaditeľ Slovenskej informačnej služby,“ povedal Šafárik v auguste. Dnes Šafárik po rokovaní výboru na otázky novinárov neodpovedal.

Rovnako sa členovia výboru zaujímali o informáciu, ktorú v nedeľu povedal poslanec SNS Karol Farkašovský, že okrem vládneho špeciálu, na ktorého palube mal byť aj unesený Vietnamec, z Bratislavy letelo do Moskvy aj súkromné lietadlo. „Skôr išlo o rečnícku otázku Farkašovského,“ konštatoval Grendel.

Keďže prípad únosu vyšetrujú nemecké orgány činné v trestnom konaní, Grendel verí, že sa dozvieme celú pravdu o únose a bude vyšetrené či a akí vládni predstavitelia na Slovensku zlyhali.

Ako informoval 2. augusta Denník N, nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejnil správu, podľa ktorej nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o tom, že na únos vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha bol použitý aj slovenský vládny špeciál. Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médií v lete minulého roka pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu.

V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave. Bolo to v čase, keď sa tam vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák stretol s vietnamským ministrom. Slovenská strana tiež vietnamským partnerom požičala vládny špeciál na prepravu z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy. To potvrdilo aj ministerstvo vnútra. Trinh Xuan Thanha vo Vietname odsúdili na dva doživotné tresty.

Viac o téme: SISGábor GrendelTrinh Xuan Thanh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu