Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EXKLUZÍVNY prieskum kandidátov na prezidenta: Šefčovič má jasný náskok, boj o druhé miesto

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Braňo Bibel, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Agentúra MVK uskutočnila v dňoch 13. až 19. februára 2019 výskum verejnej mienky na vzorke 1.083 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Išlo o výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete. Zadávateľom prieskumu bol internetový portál Zoznam.sk.

Do prieskumu boli zaradené aj otázky na blížiace sa prvé kolo volieb prezidenta SR. Na otázku: V sobotu 16. marca sa uskutoční prvé kolo volieb prezidenta SR. Aké je dnes, v tejto chvíli Vaše rozhodnutie: zúčastníte sa prvého kola volieb alebo hlasovať nepôjdete? odpovedalo 47.3% respondentov, že sa určite zúčastnia a o účasť zvažuje aj ďalších 38.4% opýtaných.

Zisťovali sme aj aktuálne preferencie všetkých kandidátov, uchádzajúcich sa o post hlavy štátu (vrátane Józsefa Menyhárta, ktorý oznámil svoje odstúpenie z volieb až po skončení nášho výskumu). Respondenti dostali lístok so zoznamom kandidátov a odpovedali na otázku »Za koho budete hlasovať Vy?« Spomedzi účastníkov prieskumu, ktorí zvažujú svoju účasť na prvom kole volieb, 15.0% nebolo vôbec rozhodnutých, komu dajú svoj hlas.

Prieskum agentúry MVK.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mvk)

Ostatní svoje preferencie rozdelili medzi jednotlivých kandidátov nasledovne: Maroš Šefčovič 30.3% Zuzana Čaputová 19.4% Róbert Mistrík 14.2% Štefan Harabin 8.3% František Mikloško 7.3% Marian Kotleba 6.5% Béla Bugár 6.3% Milan Krajniak 3.1% Eduard Chmelár 1.7% József Menyhárt 1.6% Róbert Švec 0.5% Martin Daňo 0.3% Ivan Zuzula 0.2% Bohumila Tauchmanová 0.1% Juraj Zábojník 0.1%

Maroš Šefčovič v prieskumoch vedie
Zobraziť galériu (4)
Maroš Šefčovič v prieskumoch vedie  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Svoje rozhodnutie hlasovať za vybraného kandidáta deklarovalo 23.0% respondentov ako »veľmi pevné«, ďalších 39.3% ho označilo ako »dosť pevné«. Zvyšní stále váhajú a nevylučujú možnosť zmeny preferencií. Ako »veľmi pevné« pokladajú svoje rozhodnutie najmä sympatizanti Mariana Kotlebu (43.9%), Eduarda Chmelára (40.0%), Bélu Bugára (36.4%) a Štefana Harabina (35.6%). O čosi menej skalopevných voličov majú Maroš Šefčovič (26.0%), Zuzana Čaputová (20.6%), Róbert Mistrík (20.2%) a František Mikloško (18.8%). Na konci tohto rebríčka sa nachádza Milan Krajniak (11.1%).

Za Marošom Šefčovičom je Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
Za Marošom Šefčovičom je Zuzana Čaputová  (Zdroj: Štáb Zuzany Čaputovej/Peter Konečný)

Viac o téme: PrieskumPrezidentské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu