Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Posun v prípade lustrácie zavraždeného Kuciaka: Vorobjova obvinili zo zneužitia právomocí

Pavol Vorobjov Zobraziť galériu (3)
Pavol Vorobjov (Zdroj: Ivan Mego)

BRATISLAVA - Inšpekcia ministerstva vnútra vo štvrtok ráno zadržala troch funkcionárov NAKA, medzi nimi aj Pavla Vorobjova, ktorý mal lustrovať novinárov. Vorobjov opustil Úrad inšpekčnej služby až v piatok popoludní.

Okrem Pavla Vorobjova policajná inšpekcia zadržala aj zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a ďalšieho policajta. Tretím zadržaným policajtom bol Michal Zubčák z odboru podpory riadenia. Výsluch trval až do večerných hodín.

Funkcionári NAKA skončili v putách: Vorobjov lustroval novinárov, Kočner si písal o dohode s Milanom

Mihálika so Zubčákom prepustili ešte vo štvrtok, Vorobjov mal skončiť v cele policajného zaistenia. Výsluch Vorobjova pokračoval v piatok ráno a pred malou chvíľou skončil a prepustili aj jeho. 

Vorobjov bol pre lustrácie vypovedať aj na polícii, kde tvrdil, že ich vykonával na príkaz bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Neskôr svoju výpoveď zmenil. Súčasný policajný prezident Milan Lučanský ho z funkcie odvolal a zaradil ho na nitrianske krajské policajné riaditeľstvo na odbor environmentálnej kriminality.

"Včera, dňa 26.09.2019 bola realizovaná akcia vyšetrovateľmi odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite Úradu inšpekčnej služby, v súvislosti s lustráciou nebohého novinára Jána Kuciaka bol zadržaný P. V. pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívanie právomocí verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, ktorému bolo vyšetrovateľom vznesené obvinenie. Po vykonaní procesných úkonov bol prepustený," informovalo Ministerstvo vnútra.

"Okrem tohto bola zadržaná aj podozrivá osoba M. M. pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívanie právomocí verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, ktorého sa mala dopustiť vykonaním neoprávnených lustrácií v informačných systémoch ministerstva vnútra. Podozrivý bol po vykonaní procesných úkonov prepustený zo zadržania. V súčasnej dobe mu nebolo vznesené obvinenie. Vyšetrovanie však naďalej pokračuje," píše ďalej rezort. 

"Zadržaná bola aj podozrivá osoba M. Z. pre podozrenie zo spáchania prečinu ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Tohto konania sa mal zadržaný dopustiť vykonaním neoprávnenej lustrácie v informačnom systéme ministerstva vnútra. Po vykonaní procesných úkonov bol muž prepustený na slobodu, v súčasnej dobe mu nebolo vznesené obvinenie, vyšetrovanie naďalej pokračuje," dodáva ministerstvo s tým, že táto akcia nesúvisela s neoprávnenou lustráciou 28 novinárov, v ktorej sú taktiež naďalej vykonávané potrebné procesné úkony.

Nezákonné lustrácie

V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roku pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre.

Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič. Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

 

Viac o téme: Ján KuciakPavol Vorobjov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu