Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Funkcionári NAKA skončili v putách: Vorobjov lustroval novinárov, Kočner si písal o dohode s Milanom

Milan Miháli, Pavol Vorobjov, Michal Zubčák Zobraziť galériu (10)
Milan Miháli, Pavol Vorobjov, Michal Zubčák (Zdroj: Ján Zemiar, Facebook)

BRATISLAVA - Kauza lustrácie novinárov, medzi ktorými bol aj zavraždený Ján Kuciak, naberá na obrátkach. Najnovšie Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala funkcionárov NAKA. Medzi nimi je aj Pavol Vorobjov, bývalý riaditeľ Spravodajskej jednotky NAKA a súčasný zástupca riaditeľa NAKA Milan Mihálik.

Pavla Vorobjova odvolal z funkcie súčasný policajný prezident Milan Lučanský po tom, ako sa prevalilo, že mal lustrovať novinárov. Medzi nimi bol aj zavraždený Ján Kuciak. Vorbjov riadil finančnú spravodajskú jednotku NAKA od septembra 2017 do februára 2019. V policajnom zbore je 14 rokov a najskôr pracoval v Bratislavskej poriadkovej polícii, neskôr prestúpil do Nitry. Tam robil aj na kriminálke.

MIMORIADNA SPRÁVA Zadržali policajta, ktorý lustroval Kuciaka a ďalších novinárov

K lustrovaniu novinárov sa sám priznal. Tvrdil, že konal na príkaz vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. Bývalý policajný prezident tvrdenia Vorbjova poprel. Ten svoju výpoveď neskôr zmenil. 

Pavol Vorobjov
Zobraziť galériu (10)
Pavol Vorobjov  (Zdroj: Facebook)

Mihálik so Zubčákom opustili Inšpekciu ministerstva vnútra až okolo pol šiestej večer, pričom ich vypočúvali od skorých ranných hodín. Pavol Vorobjov je vo vyšetrovacej väzbe.

Milan Mihálik

Medzi zadržanými je aj Milan Mihálik, súčasný zástupca riaditeľa Národnej finančnej jednotky. Mihálik rovnako ako Vorbjov pochádza z Nitry. Mihálik sa objavil aj na fotografii s Norbertom Bödörom, na ktorej je aj zápasník Matúš Mečár, ktorý v Nitre na priechode zrazil mladú ženu. 

Milan Mihálik (vpravo) na fotke s Norbertom Bödörom (tretí zprava)
Zobraziť galériu (10)
Milan Mihálik (vpravo) na fotke s Norbertom Bödörom (tretí zprava)  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V zverejnenej komunikácií z aplikácie Threema medzi obvineným v prípade vraždy Jána Kuciaka, Marianom Kočnerom, a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, sa spomínala aj "dohoda s Milanom". Mohlo by ísť preto práve o Milana Mihálika. Tretím zadržaným má byť z odboru podpory riadenia Michal Zubčák. 

Milan Mihálik
Zobraziť galériu (10)
Milan Mihálik  (Zdroj: Jan Zemiar)

Michal Zubčák
Zobraziť galériu (10)
Michal Zubčák  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Viac o téme: Ján KuciakPavol Vorobjov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu