Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Daniel Hevier: Bol som triedny šašo a vyrušovač! Deti sú pestrý koberec, na ktorom sa dá vznášať do budúcnosti

Kam smeruje slovenčina?
• Slovenčina je už sebavedomým jazykom, ktorý prijíma rôzne prítoky z iných jazykov. Je to prirodzené. Voľakedy svet ovplyvňovala gréčtina, latinčina a u nás nemčina, maďarčina. Tak prečo by to teraz nemala byť angličtina, nemčina, francúzština, španielčina a čeština? Je to úplne prirodzené. Na Slovensku máme aj krásne nárečia. Keď prídem na Záhorie, deti hovoria po slovensky ako keby to bol ich druhý cudzí jazyk. Musia si dávať pozor. Rovnako je to na východe. Nehovoriac o Rómoch, pre ktorých je slovenčina „slovenskou“ dedinou. Mne sa páčia všetky nárečia a spisovný jazyk. Myslím si, že slovenčina ide po špirále stále k väčšiemu bohatstvu.

Kam smeruje podľa vás Slovensko?
• No tak to je otázka za milión, ale odpoveď nebude taká štedrá. Mám stále nádej, že keď sme prežili všetko aj s odretými ušami, ranami, jazvami a krivdami, tak prežijeme aj toto.

Kde vidíte našu krajinu o desať rokov?
• Spomínam si na obdobie, keď som chodil do školy, na výtvarnej výchove sme kreslili, ako si predstavujem rok 2000. Obloha bola plná lietajúcich áut a svet mal všelijaké vymoženosti. Nikto netušil, že to bude úplne iné. Že je dnes internet a umelá inteligencia. Možno budeme v zákopoch, alebo v superštáte. Možno budeme mať množstvo boľavých skúsenosti, ale aj veľa víťazstiev. A možno nás bude o milión menej. V každom prípade som si istý, že budeme. V niečom to bude oveľa hroznejšie ako dnes a v niečom oveľa lepšie.

Spomínate umelú inteligenciu. Nemáte z nej strach?
• Nie. Prečo? Teším sa na ňu.

Prečo sa na ňu tešíte?
• Umožní mi veci, ktoré sú mi teraz nedostupné. Budem s ňou spolupracovať aj na mojej tvorivosti. Stretávam sa s ľuďmi, ktorí s umelou inteligenciou pracujú na profesionálnej úrovni. Chystám sa k nim prísť na kurz, aby som s ňou vedel pracovať.

Nie je pre nás nebezpečná? Chýbajú jej emócie a empatia, ktoré sú nám ľuďom vlastné.
• Veľa vecí jej chýba a je to veľké nebezpečenstvo. Môže zamiešať svetovú politiku, či vyvolať vojnu. To sú všetko fakty. No má schopnosti, o ktorých ani netušíme. A na to sa teším. Som zvedavý a otvorený človek.

Aké sú podľa vás dnešné deti?
• Keď poviem, že múdrejšie ako sme boli my, nie je to pravda. Keď poviem, že sú hlúpejšie, tiež to nie je pravda. Sú také, ako sme boli aj my. Malí géniovia, budúci vrahovia a zločinci, politici, grázli a mafiáni. Deti, ktoré šikanujú alebo sú šikanované. Nedá sa povedať, že deti sú jednoliaty pojem. Každé dieťa je iné a ešte aj v tom svojom vývoji je iné. Deti sú jedna pestrá škála, pestrý koberec, na ktorom sa dá vznášať do budúcnosti. 

Viac o téme: Daniel Hevier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu