Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Daniel Hevier: Bol som triedny šašo a vyrušovač! Deti sú pestrý koberec, na ktorom sa dá vznášať do budúcnosti

Ktorý predmet vás najviac bavil?
• Slovenčina. Vôbec som sa ju nemusel učiť. Bavila ma výtvarná, hudobná a telesná výchova. Všetky ostatné predmety som ignoroval a učil sa ich len tak formálne, aby mamka doma neskolabovala z nejakej dvojky alebo trojky.

Boli na vás rodičia prísni?
• Nedá sa povedať, že prísni. Každý z nich bol iný. Mama bola učiteľka a tým je povedané dosť. Na sociálnych sieťach na ňu spomínajú, že bola prísna. Keď som sedel v knihách a celé dni som len čítal, tak ma vyháňala von ísť hrať futbal. Bola tak zdravo prísna.

Myslíte si, že dnešným deťom a mládeži rozumiete?
• No to dúfam. (smiech)

Čo znamená cool a cute?
• Keď deťom ukazujem gestá futbalistov, tak sa smejú. Majú už iné gestá. Také raperské. Slovo cool už bude podľa mňa spisovné slovo. Neusilujem sa byť cool. Ľudia, ktorí chcú byť cool, sú po čase veľmi smiešni. To coolovanie strašne rýchlo starne, vyprcháva a vychádza z módy. Ešte nedávno deti hovorili, že je niečo epické. My sme hovorili, perfiš, super, bomba a senzi. Hovorím deťom, vy sa teraz smejete na našom slangu, ale o dva roky sa budú menšie deti smiať na tom vašom... Nebudete už ani cooloví a ani guľoví.

Vedia Slováci po slovensky?
• Jasné, že vedia.

Keď vidíte na sociálnych sieťach pravopisné chyby, nemáte pocit, že kašleme na slovenčinu?
• Keď mi príde sms, neočakávam, že tam budú mäkčene. Rovnako keď píšem z mobilu, môže tam skočiť akékoľvek písmenko. Slovenčina je krásny, bohatý a šťavnatý jazyk. Chvalabohu sa začína uvoľňovať v knihách, v dabingu, vo vyučovaní a aj v prejavoch. Iba politici na to kašlú. Veľa z nich sa vyjadruje ako primitívi a krčmoví táraji. Niektorí predsedovia strán alebo činovníci hovoria, akoby prišli priamo z maštale. Aby som zbytočne neteoretizoval, tak tvrdím, že Slováci po slovensky vedia.

Ste rád, že do slovenčiny sa dostávajú aj anglické výrazy?
• Neprekáža mi to. Som veľmi tolerantný, liberálny človek. No niekedy mi to je na smiech. Začalo sa to, keď prví „Amerikáni“ prišli na dedinu so zarobenými dolármi po svetovej kríze. A všetci mali taký divný prízvuk. Hovorili, že tam v Novom Yorku drajvujú khár. Každému to bolo na smiech a občas za to dostali v krčme po hube. Teraz mi to príde tak, že sa po niekom opičíme. Všetko sa šéruje a zoomuje. Vždy hovorím, rozumiem, čo mi chceš povedať, ale skús to povedať po slovensky. Veď tým obohacujeme alebo ochudobňujeme svoj jazyk. Keď budeme mať chudobný jazyk, budeme mať aj chudobné myslenie a sploštené vyjadrovanie.

Premýšľate niekedy v rýmoch?
• Áno, neustále. Hľadal som názov pre knihu. Idúc po Petržalke s nordickými palicami som na to prišiel práve dnes a je to pekný rým.

Viac o téme: Daniel Hevier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu