Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Česko hlási prvé úmrtie na čierny kaseľ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Čierny kašeľ má tento rok v Česku svoju prvú obeť. Uviedol to český Štátny zdravotný ústav (SZU). Od začiatku roka sa u našich susedov čierny kašeľ potvrdil u 3 101 osôb, predovšetkým stredoškolákov.

 „Od začiatku roka 2024 evidujeme jedno úmrtie vo vekovej skupine 55-64 rokov,“ uviedol český ústav v pravidelnom reporte, informujú novinky.cz s tým, že jedno úmrtie zaznamenali aj vlani a to u seniora staršieho ako 75 rokov.

Portál dodáva, že počty nakazených čiernym kašľom sa tento rok blížia historickému rekordu zo šesťdesiatych rokov, kedy sa choroba preukázala u 3 399 ľudí. Len za posledný týždeň potvrdili lekári diagnózu u 827 ľudí. Zástupcovia českého ministerstva zdravotníctva ale očakávajú, že by sa mohol rast čoskoro zastaviť. Takmer šesťdesiat prípadov nákazy je od januára hlásených aj u dojčiat, čo je najviac ohrozená skupina. Týka sa to najmä tých, ktorí ešte neboli proti čiernemu kašľu povinne očkovaní.

Počty prípadov vo vekových skupinách hlásených v roku 2024 v porovnaní s maximálnym, priemerným a minimálnym počtom vo vekových skupinách v rokoch 2019 - 2023
Zobraziť galériu (4)
Počty prípadov vo vekových skupinách hlásených v roku 2024 v porovnaní s maximálnym, priemerným a minimálnym počtom vo vekových skupinách v rokoch 2019 - 2023  (Zdroj: SZU)

Zaočkovanosť na Slovensku klesla pod hranicu kolektívnej imunity

Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam v niektorých krajoch či okresoch na Slovensku klesla pod 95 percent, teda pod hranicu kolektívnej imunity. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

Vzhľadom na pokles a pohyb osôb medzi krajinami nie je podľa neho možné vylúčiť šírenie týchto ochorení na území SR. Na Slovensku od začiatku roka do konca februára zaznamenali 123 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najviac prípadov sa týkalo detí.

V Európe, ale aj na Slovensku pribúdajú prípady čierneho kašľa
Zobraziť galériu (4)
V Európe, ale aj na Slovensku pribúdajú prípady čierneho kašľa  (Zdroj: Facebook/ÚVZ SR)

Viac o téme: ČeskoČierny kašeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu