Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajomstvo českého speváka: Otec bol tajný agent!

Ivan Hlas Zobraziť galériu (9)
Ivan Hlas (Zdroj: ČT)

PRAHA - Spevák Ivan Hlas je známy najmä vďaka hitu Na kolena. A život aj jeho párkrát na tie kolená dostal. Začalo to už v detstve, keď nemal dobrý vzťah so svojím prísnym otcom. Len pomerne nedávno prezradil, že išlo v podstate o tajného agenta.

Ivan Hlas sa narodil 10. mája 1954. Mal troch súrodencov a pomerne prísneho otca. „Tam bol ten autoritatívny otec a také to zadupávanie osobnosti. Mám pocit, že som tým poznamenaný doteraz. Otec bol príšerný,” uviedol v programe 13. komnata. 

Mal na nich vraj veľmi vysoké nároky a ukričané scény boli u nich časté. Okrem toho syna vraj často ťahal z postele aj o druhej v noci, keď si bol posedieť s kolegami, a vyžadoval od neho, aby im hral na gitare. Zároveň bol pre svoje deti akousi tajomnou postavou. „On bol presvedčený komunista, aj keď ho vyhodili v roku 1969 z práce a mamu kvôli nemu tiež. Ja napríklad vôbec neviem, čo robil,” uviedol pred kamerami.

Následne hľadal pomoc u svojej manželky, či má teda o tejto téme hovoriť. „Bol štátny zamestnanec, bol v kontrarozviedke, ale nie v tej miestnej, ale cestoval veľa von. My sme ho napríklad dva – tri roky nevideli. Ja tu nemám dokončenú prvú triedu, to sme boli za ním v Afrike s bratmi, sestru si tu nechali ako rukojemníčku. Tieto veci nemám prebraté a asi nikdy mať nebudem, lebo otec zomrel a nestihol som sa ho na to spýtať. A dosť ma to mrzí. Ja si myslím, že preto bol taký nervózny, lebo zistil, že slúži zlej veci. On si to sám odpálil v tom 69. roku, keď ho vyhodili z práce a z tej strany. Ja som hrozne rád, že som po maminke,” prezradil Hlas. 

Tajomstvo českého speváka: Otec
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ČT)

Chodil do ľudovej školy umenia, kde sa učil hrať na gitare. Prvé krčmové vystúpenie absolvoval ako 15-ročný. V roku 1968 založil školskú skupinu The Mice a v roku 1971 kapelu Žízeň. Neskôr to boli zoskupenia Navi Papya, Továrna a Ivan Hlas, Nahlas. Hral aj s kapelou Yo Yo Band. 

Preslávil sa hlavne vďaka piesňam k filmu Šakalí léta, tou najpopulárnejšou bola Na kolena. V roku 1993 vďaka tomu dostal Českého leva za najlepšiu hudbu. Získal aj cenu Anděl ako najlepší spevák. 

Ivan Hlas je druhýkrát ženatý a má 5 detí. 

Ivan Hlas s manželkou Kateřinou
Zobraziť galériu (9)
Ivan Hlas s manželkou Kateřinou  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Ivan Hlas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu