Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najsmiešnejší „týpek“ z klipu Jožin z bažin: Vážne chorý... Neprebral sa z narkózy!

Ivo Pešák Zobraziť galériu (3)
Ivo Pešák (Zdroj: ČT)

PRAHA - Tanec, aký predviedol v klipe Jožin Bažin, bol jednoducho jedinečný. Ivo Pešák bol klarinetista, ale zároveň v kapele Ivana Mládka pôsobil v podstate aj ako zabávač. Bohužiaľ, bol silný cukrovkár a museli mu amputovať prsty. Neskôr sa podrobil operácii srdca, no z narkózy sa už neprebral. Dnes si pripomíname výročie jeho smrti.

Ivo Pešák sa narodil 7. septembra 1944. Počas strednej školy začal hrať na klarinet a jeho kroky potom smerovali na konzervatórium. 

Galéria: Ivo Pešák

Po škole pôsobil v orchestri vážnej hudby, no vydržal tam len tri roky. „Mal som dosť času na to, aby som zistil, že moja tvár a postava sa s vážnou hudbou nestotožňujú. Našťastie mi v tom čase ponúkol miesto Ivan Mládek,” uviedol kedysi. 

V Banjo bande Ivana Mládka dostal miesto klarinetistu, no zároveň sa stal aj akýmsi maskotom a zabávačom. Bol totiž takzvane hodený rovno do vody a na začiatku ešte ich pesničky nepoznal. „Obliekol som si teda šponovky a sako a stál som na pódiu, s prepáčením, ako blbec. Pozeral som do prázdna a pri tom som sa učil texty. Ľudia ma mali za gašpara a to mi zostalo,” prezradil. 

Jan Mrázek, Ivan Mládek, Lenka Hraj a Ivo Pešák
Zobraziť galériu (3)
Jan Mrázek, Ivan Mládek, Lenka Hraj a Ivo Pešák  (Zdroj: Tv Nova)

Nakoniec stačilo, aby urobil nejakú grimasu alebo jednoduchý tanec a publikum šalelo. Jeho tanečné kreácie z klipu Jožin z bažin sú tiež nezabudnuteľné. „Jeho popularita rýchlo rástla a časom sa z neho stal snáď jediný český hudobník, ktorý žal obrovské ovácie bez toho, aby vydal jediný tón na klarinet, aby otvoril ústa, bez toho, aby sa pohol. Bol to fenomén,” komentoval Ivan Mládek pre ireport.cz. 

Okrem hudby sa Pešák venoval aj výtvarnému umeniu. 

Ivo Pešák zomrel 9. mája 2011 vo veku 66 rokov. Podľa jeho manželky Milady boli príčinou úmrtia komplikácie po operácii bypassu. Český Reflex uviedol, že hudobník sa po operácii srdca už neprebral z narkózy. 

„Pán Pešák bol naozaj vážne chorý. Odborne sa tomu hovorí polymorbídny pacient. Navyše trpel na ťažkú cukrovku,” povedal pre iDnes.cz prednosta kardiocentra Jan Pirk. Ten potvrdil, že člen Mládkovej skupiny podstúpil aj amputáciu prstov na nohe. Zároveň priznal, že Pešáka trápili aj iné choroby, ale s ohľadom na rodinu a lekárske tajomstvo ďalšie detaily neuviedol. 

Ivo Pešák
Zobraziť galériu (3)
Ivo Pešák  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Ivo Pešák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu