Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Boj českého hudobníka s rakovinou: Neustále sa to zhoršovalo!

Jiří Dědeček Zobraziť galériu (4)
Jiří Dědeček (Zdroj: ČT)

PRAHA - Hovorí, že choroba je užitočná vec! Básnik a pesničkár Jiří Dědeček absolvoval operáciu a zdalo sa, že rakovina prostaty je porazená. Lenže po dvoch rokoch sa výsledky začali zhoršovať. A neskôr opäť...

Jiří Dědeček sa narodil 13. februára 1953. Vyštudoval knihovníctvo aj scenáristiku a dramaturgiu. Pracoval ako tlmočník z francúzštiny. 

Boj českého hudobníka s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

V rokoch 1973 až 1985 tvoril a vystupoval vo dvojici s Janom Burianom. Na svojom konte má 15 autorských kníh básní, 10 kníh detskej prózy a poézie, 10 prekladov z francúzštiny a angličtiny a stovky piesňových textov – výber z nich vyšiel pred 2 rokmi pod názvom Do smrti nejdelší. 

Dědeček patrí k legendám medzi českými pesničkármi. Jeho posledným dielom je Nebudu bydlet v Québecu z roku 2021. Za svoje dielo dostal niekoľko prestížnych ocenení. 

Ako pesničkár začínal pri humore a satire, neskôr došlo k zmene. V 47 rokoch mu totiž po rutinnej kontrole u urológa diagnostikovali rakovinu prostaty. Ako prekladateľ pracoval s textami autorov, ktorí zomreli na rakovinu a uvedomil si jednu vec. „Keď som prvý raz preložil niekoľko Brellových piesní, zistil som, že vypísať sa zo všetkého je istý druh terapie,” povedal na vlnách Českého rozhlasu. 

Boj českého hudobníka s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

V roku 2000 absolvoval Jiří Dědeček operáciu. „Keby v tom bol človek sám, bolo by to ľahšie, ale keď to musíš oznámiť okoliu tých najbližších, je to ťažké,” uviedol v dokumente Českej televízie 13. komnata. Jeho dcéry vtedy mali 13 a 7 rokov. 

Hoci sa po zákroku zdalo, že choroba je preč, o dva roky sa jeho stav začal zhoršovať. A neskôr si prešiel ďalším obdobím, keď vyšetrenia neukazovali dobré hodnoty. „To sa musíš opäť dať dohromady, duševne aj fyzicky,” poznamenal pred kamerami. A zdá sa, že k chorobe má ten správny prístup, vzdoruje jej už totiž vyše 20 rokov. „Choroba je určite užitočná vec, to človeku otvorí nové obzory a povie mu to niektoré pravdy o ňom samom,” vyhlásil dokonca v rádiu. 

Boj českého hudobníka s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Viac o téme: Jiří Dědeček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu