Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slávny športovec a herečka: Rozvod po dvoch rokoch... Celý čas chcel túto ženu!

Andre Agassi Zobraziť galériu (7)
Andre Agassi (Zdroj: TASR)

LAS VEGAS - Bol slávny a úspešný a ženy mu ležali pri nohách. On ale sníval len o jedinej. No dlhé roky sa tenistovi Andremu Agassimu nedarilo zbaliť kolegyňu Steffi Graf, a tak sa oženil s herečkou Brooke Shields. Nevydržalo to a potom... Konečne dostal ženu svojich snov!

Andre Agassi sa narodil 29. apríla 1970 v Las Vegas. Podobne ako jeho traja starší súrodenci mal aj on blízko k športu. Jeho otec, pôvodom Iránec, sa totiž v mladosti venoval boxu a rodnú krajinu reprezentoval na OH v rokoch 1948 a 1952. V USA žil od roku 1952.

Galéria: Andre Agassi


Tenisu sa pod dohľadom otca venoval od štyroch do 13 rokov. Potom prešiel do prestížnej tenisovej akadémie Nicka Bolettieriho a pod jeho vedením sa vo veku 17 rokov stal profesionálnym tenistom. Rýchlo stúpal v rebríčku ATP, ale nedarilo sa mu na grandslamových turnajoch. Zároveň však rástla aj jeho povesť "zlého chlapca" s netenisovým imidžom. Zlom prišiel v roku 1992 na wimbledonskej tráve. Prebojoval sa až do finále, v ktorom prekvapujúco zdolal vtedajšieho kráľa delových podaní Chorváta Gorana Ivaniševiča a vyhral svoj prvý grandslamový turnaj.

Slávny športovec a herečka:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)
Po wimbledonskom triumfe však na mladého Agassiho doľahla kríza. Rozišiel sa s trénerom Bolettierim a zveril sa do rúk Brada Gilberta. Pod jeho vedením získal v roku 1994 titul na US Open, o rok neskôr vyhral prvýkrát aj Australian Open, keď vo finále zdolal svojho najväčšieho rivala Američana Peta Samprasa.

V roku 1996 ovládol aj dvojhru na olympijskom turnaji v Atlante, keď si vo finále poradil so Španielom Sergi Bruguerom. V tomto období sa však začal aj jeho bulvárnymi médiami ostro sledovaný vzťah s herečkou Brooke Shields, ktorý neprospieval jeho tenisovým výkonom. V roku 1997 sa s herečkou oženil, ale ich manželstvo vydržalo iba dva roky.

Slávny športovec a herečka:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)
V ceste k ďalším úspechom mu opäť dopomohol Gilbert a už v roku 1999 získal ďalší grandslamový titul do zbierky, keď triumfoval na Roland Garros. V tom istom roku dosiahol Agassi aj druhý triumf na US Open, keď si vo finále poradil s krajanom Toddom Martinom.

Dobrú formu potvrdil aj v roku 2000 na Australian Open, prebojoval sa do finále, v ktorom zdolal Jevgenija Kafelnikova a z Melbourne si odniesol druhýkrát Norman Brookes Challenge Cup.

Upokojenie nastalo aj v jeho súkromnom živote. Zblížil sa s bývalou nemeckou tenistkou Steffi Graf, s ktorou sa zosobášil v roku 2001. S legendárnou tenistkou má syna Jadena Gila a dcéru Jaz Elle.

Slávny športovec a herečka:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Slávny športovec a herečka:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Instagram AA)

Na Steffi si však robil zálusk už dávno predtým - ešte pred vzťahom s Brooke. Mnoho rokov sa snažil, aby si ho Steffi všimla. „Bol som niečo ako jej stalker,” priznal po rokoch. „Pripadala mi krásna a ja som ju strašne chcel...” prezradil. 

Lenže Steffi bola zadaná s iným a dala mu jasne najavo, že na tom nemieni nič meniť. A tak si začal s Brooke Shields. No po rozvode sa v roku 1999 začal opäť intenzívne snažiť o Steffi. Ako spomína jeho tréner, na jednom turnaji ju doslova prenasledovali – keď trénovala vonku, boli vonku, keď trénovala dnu, boli dnu aj oni. Neustále ich mala za chrbtom.

Nakoniec sa dali dokopy, neskôr sa vzali a v tom istom roku obhájil titul z Australian Open, keď vo finále zdolal Arnauda Clémenta. V Melbourne sa do finále prebojoval aj o rok neskôr, ale nestačil na krajana Samprasa.

Slávny športovec a herečka:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)
Posledný grandslamový titul svoje kariéry však vybojoval opäť v Austrálii v roku 2003, keď v melbournskom finále zdolal Nemca Rainera Schüttlera. V roku 2005 sa ešte prebojoval do finále US Open, ale skončil na rakete Švajčiara Rogera Federera.

S úspešnou, ale aj búrlivou tenisovou kariérou sa definitívne rozlúčil 3. septembra 2006 na US Open. V treťom kole nestačil na mladého nemeckého tenistu Benjamina Beckera.

Agassi vyhral celkovo 60 turnajov vo dvojhre a jeden vo štvorhre. Z Australian Open si odniesol štyri (1995, 2000, 2001, 2003) tituly, v roku 1999 triumfoval na Roland Garros, raz (1992) vyhral Wimbledon a dvakrát (1994, 1998) ovládol US Open.

Slávny športovec a herečka:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)
Z olympijských hier v Atlante 1996 si priniesol zlato z dvojhry a reprezentácii USA dopomohol k dvom (1992, 1995) triumfom v Davis Cupe. Lídrom svetového rebríčka sa stal šesťkrát a celkovo bol svetovou jednotkou 101 týždňov. Počas kariéry na kurte zarobil viac ako 30 miliónov dolárov a ďalšie desiatky miliónov mu priniesli reklamné zmluvy.

Do Medzinárodnej tenisovej siene slávy ho uviedli v roku 2011. V roku 2015 vydal úspešnú knižnú autobiografiu s názvom Open Andre Agassi.

Viac o téme: Andre Agassi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu