Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárny pán Tau: Prežil mŕtvicu aj infarkt a potom... Rakovina!

Otto Šimánek Zobraziť galériu (3)
Otto Šimánek (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Akoby si na neho smrť brúsila zuby poriadne dlho. Legendárny pán Tau, herec Otto Šimánek, prekonal infarkt, potom mŕtvicu a nakoniec dostal rakovinu čriev. Nemecký fanúšik sa ho snažil zachrániť, ale...

Otto Šimánek sa narodil 28. apríla 1925. Vyučil sa za elektrotechnika, no ťahalo ho to k divadlu, ktorému sa začal venovať ako ochotník. Okrem samotného herectva sa venoval aj pantomíme. 

Galéria: Otto Šimánek

Pred kamery sa dostal koncom 40. rokov a účinkoval v množstve inscenácií, filmov a seriálov. Objavil sa napríklad v snímkach Zítřa a pozítří, Baron Prášil, Smrt si říká Engelchen, Kdo chce zabít Jesii?, Světáci, Pane, vy jste vdova!, Zítra vstanu a opařím se čajem, Lucie, postrach ulice a mnohých ďalších. 

Diváci ho však poznajú hlavne ako jednu jedinú postavu, pre všetkých je to proste Pán Tau – pán s čiernym klobúkom a dáždnikom, oblečený v obleku s bielou kvetinou v klope. A keď dvakrát poklopal po klobúku, diali sa veci... Išlo o projekt v nemeckej koprodukcii a vyrastala na ňom aj speváčka Nena. Tá neskôr obsadila Šimánka do jedného zo svojich klipov. 

Otto Šimánek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Herec počas svojho života prekonal masívny obojstranný infarkt. Neskôr dostal mozgovú mŕtvicu. Napriek tomu svoje zdravie zanedbával. „Predo mnou predstieral, že nefajčí, pretože ja som sa ho snažila strážiť. No ale potom som zistila, že chodí tajne fajčiť k susedom. A nakoniec ho dostala rakovina,” povedala kedysi jeho druhá manželka Ludmila v dokumente Českej televízie Příběhy slavných. 

K lekárovi šiel Šimánek až v poslednej chvíli a okamžite absolvoval operáciu. Potom aj druhú. No doktori mu nedávali veľké nádeje. „Týždeň predtým, než zomrel, mi volal jeho veľký ctiteľ z Nemecka, že mu tam zariadil perfektné ošetrenie, perfektnú operáciu. Hovoril, že tam ho z toho určite dostanú a že si pre neho ide z Mníchova do Prahy. Mala som len u lekárov zariadiť, aby ho previezli, že ho zachráni,” prezradila vdova. 

Lenže herec upadol do kómy a o 7 dní zomrel. Otto Šimánek odišiel z tohto sveta 8. mája 1992. 

Otto Šimánek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Otto Šimánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu