Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poľský minister v tom má jasno: Jadrová bomba by bola pre Putina politickou katastrofou! TOTO je dôvod

Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski
Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

VARŠAVA - Poľský minister zahraničných vecí sa v rozhovore vyjadril jasne: Neexistuje žiadny dôkaz, že Putin sa pripravuje na použitie jadrových zbraní na Ukrajine. Pre lídra Kremľa by to bola aj tak „politická katastrofa“.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski nevidí dôvod na obavy z toho, že ruský prezident Vladimir Putin použije jadrové zbrane na Ukrajine. Sikorski v rozhovore pre „Bild am Sonntag“ a ďalšie médiá vo Varšave povedal: „Nemáme žiadne dôkazy o tom, že sa chystá použiť jadrové zbrane. V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by sa z ich skladov odvážali jadrové hlavice. "Keby to urobili, vedeli by sme to."

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 795 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Nepoužívajte jadrové obavy „ako ospravedlnenie“

Sikorski v rozhovore pre médiá varoval, že nereálne predpoklady o Putinových možnostiach môžu ľahko viesť k sebaodstrašeniu. Minister mal na mysli diskusie na Západe o tom, aby sme Putina príliš nedráždili, pretože by mohol použiť jadrové zbrane. "Diskusia je legitímna, ale nemala by sa používať ako výhovorka," povedal Sikorski.

Sikorski je presvedčený, že Putin de facto nemá možnosť použiť jadrové zbrane. Nemohol jednoducho použiť taktické jadrové zbrane krátkeho dosahu stlačením tlačidla: "Na ministerstve obrany je na to normálny reťazec velenia a preto by Putin musel presvedčiť svojich generálov, aby taký príkaz vydali."  Minister pokračoval: „Títo generáli by si boli vedomí toho, že vykonaním takéhoto rozkazu by sa z nich stali vojnoví zločinci. Potom by mali na výber, či budú nasledovať rozkaz alebo zvrhnúť Putina."

Pre Putina by to bola politická katastrofa

Ďalším argumentom proti použitiu jadrových zbraní pre Sikorského je, že ruské jednotky nie sú pripravené operovať v oblasti kontaminovanej jadrovými zbraňami. Keďže ide o zbrane krátkeho dosahu, Putin by musel svoje jednotky vopred stiahnuť z frontu. To by si však okamžite všimli a využili. Záver ministra pre „Bild am Sonntag“: „Pre Putina by to bola politická katastrofa. Rusko by bolo úplne izolované od Číny a Indie." 

Silný odstrašujúci účinok má aj skutočnosť, že USA dali Rusku veľmi jasne najavo, že výbuch jadrovej bomby povedie k tomu, že USA použijú svoje konvenčné ozbrojené sily na zničenie všetkých ruských cieľov v okupovaných častiach Ukrajiny. Podľa novinových správ to platí aj v prípade, že k výbuchu dôjde vo vonkajšej atmosfére zeme nad Čiernym morom a nespôsobí žiadne škody.

Viac o téme: Jadrové zbraneVladimir PutinUkrajinaRadoslaw Sikorski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu