Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Intrigy v Slovenskom národnom divadle: Legendárny herec odišiel a už sa nikdy nevráti!

Štefan Kvietik Zobraziť galériu (6)
Štefan Kvietik (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Patrí k legendám slovenského herectva, no na divadelných doskách sa neobjavuje už 25 rokov. Na rozdiel od mnohých kolegov sa Štefan Kvietik (85) rozhodol nehrať v divadle do posledného dychu, ale odišiel už v šesťdesiatke. Vraj pre intrigy - a odvtedy do národného nechodí ani len na predstavenia.

Štefan Kvietik sa narodil 10. mája 1934 v Dolných Plachtinciach pri Veľkom Krtíši. Po štúdiu herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave začal svoju hereckú kariéru v Armádnom divadle v Martine. Od roku 1959 bol členom SND a od roku 1984 pôsobil aj ako pedagóg na VŠMU.

Vytvoril veľké postavy v divadle, televízii a vo filmoch. Staršia generácia nezabudne na jeho seriálového baróna von Goldringa vo filme Sám vojak v poli (1964), či filmového Pirina z Medenej veže (1970) a jej pokračovaní, kde hral spolu s Ivanom Rajniakom a Ivanom Mistríkom, či v televízny film Červené víno (1972) a tiež postavu Sama Pichandu z Jakubiskovej filmovej epopeje Tisícročná včela (1983).

Intrigy v Slovenskom národnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)


Svoje charakterové herecké majstrovstvo prezentoval Kvietik vo vyše štyridsiatich snímkach. Jeho doménou boli robustné, psychologicko-realistické postavy. Žánrovo rozmanité úlohy stvárnil aj v klasickom repertoári. Prvú veľkú filmovú rolu získal v roku 1962 vo filme Boxer a smrť. V rozhlase vytvoril množstvo charakterových, hrdinských a romantických postáv v hrách domácich a zahraničných autorov.

Štefan Kvietik patrí k jedným z mála hercov, ktorí nemali túžbu umrieť na javisku. A z divadla nakoniec odišiel možno až príliš skoro, ako šesťdesiatročný. Hovorí sa, že dôvodom boli intrigy v Slovenskom národnom divadle. Tento fakt môžu potvrdzovať aj slová jeho vnuka, tiež herca Matúša Kvietika. Ten prezradil, že dedo odvtedy na predstavenia do národného vôbec nechodí. 

Intrigy v Slovenskom národnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

„Odísť v pravý čas považujem tiež za umenie. Pretože, ak trpí herec na javisku, tak trpí aj divák v hľadisku. Hoci je pravda, že keď pozerám dobrý film a vidím tam bravúrnych hercov, vravím si: „Byť tak medzi nimi! “ Napriek všetkému si myslím, že som odišiel v pravý čas,” povedal nedávno legendárny herec pre Nový čas. Ako tiež priznal, má pocit, že dnešný svet už nie je pre neho. 

Intrigy v Slovenskom národnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Štefan Kvietik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu