Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Londýn a EÚ sa dohodli na tvrdom brexite: Mayová zvoláva ministrov

Britská premiérka Mayová si predvoláva členov vlády a odovzdáva im kópie návrhu dohody o brexite. Hlasovanie britskej vlády o dokumente by sa malo uskutočniť v stredu večer. Zobraziť galériu (2)
Britská premiérka Mayová si predvoláva členov vlády a odovzdáva im kópie návrhu dohody o brexite. Hlasovanie britskej vlády o dokumente by sa malo uskutočniť v stredu večer. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, File)

BRUSEL - Vyjednávačom Veľkej Británie a Európskej únie sa v utorok po siahodlhých rokovaniach podarilo dohodnúť na obojstranne prijateľnej podobe vystúpenia Británie z únie. S odvolaním sa na zdroje z britskej vlády o tom v utorok večer informujú britské a írske médiá.

Zatiaľ sa vie málo o konkrétnej podobe dohody, podľa írskej verejnoprávnej televízie a rozhlasu RTÉ je však jej súčasťou to, že hranica medzi Írskom a Severným Írskom zostane otvorená a nevzniknú na nej ani stanovištia, na ktorých by sa vykonávala colná kontrola. Ďalšie podrobnosti zatiaľ známe nie sú.

Podľa britskej spoločnosti BBC si britská premiérka Theresa Mayová v utorok večer predvoláva postupne jedného člena vlády po druhom a každému odovzdáva kópiu návrhu dohody o brexite, ktorý je už odsúhlasený oboma stranami. Ako uvádza BBC, ministri sa podľa Mayovej inštrukcií budú môcť rozhodnúť len medzi tým, že dohodu o brexite podporia, a tým, že rezignujú z vlády. Hlasovanie o dohode o brexite sa očakáva na zasadaní britskej vlády, ktoré sa bude konať v stredu večer.

Ak britská vláda dohodu o brexite schváli, bude nasledovať proces jej schvaľovania v parlamentoch všetkých zostávajúcich 27 členských krajín EÚ, a tiež v Európskom parlamente a v britskom parlamente. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky britskej spoločnosti BBC.

Viac o téme: Európska úniaBrexitTvrdý brexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu