Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Briti menia rétoriku: Väčšina je proti brexitu a radšej by neodchádzala z Európskej únie

Niektorí občania s výsledkom referenda nie sú spokojní ani teraz.
Niektorí občania s výsledkom referenda nie sú spokojní ani teraz. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Vyše polovica Britov by momentálne radšej neodchádzala z Európskej únie a podporila by druhé referendum o brexite. Vyplynulo to z údajov získaných vo štvrtok v prieskume televízie Sky.

Iba jeden zo siedmich Britov si myslí, že návrh dohody o brexite predložený premiérkou Theresou Mayovou je lepší než žiadna dohoda o brexite alebo než zotrvanie v EÚ, ukázal prieskum. Premiérka upozornila, že Británia má po uzavretí rokovaní s EÚ na výber len tieto tri možnosti. Jej kabinet v stredu večer podporil návrh dohody, ale niekoľko ministrov, vrátane ministra pre odchod Spojeného kráľovstva z EÚ Dominica Raaba, už odvtedy podalo demisiu, keďže nesúhlasili s navrhovanou dohodou.

Vyše polovica opýtaných Britov, konkrétne 54 percent, by radšej zostala v EÚ, pričom 32 percent by radšej vystúpilo z EÚ bez dohody - iba 14 percent Britov by si zvolilo brexit za podmienok vyrokovaných vládou (s Úniou). Niečo vyše polovica Britov, 55 percent, by takisto podporila referendum, v ktorom by si mohli vyberať medzi troma možnosťami - 35 percent bolo proti takémuto referendu a desať percent respondentov si nebolo istých. Takýto krok výrazne podporilo 44 percent opýtaných Britov.

Mayová zostáva najdôveryhodnejším politikom, ktorý by mal viesť krajinu až k brexitu, a to spomedzi všetkých lídrov, na ktorých sa televízia Sky pýtala - avšak oveľa väčší počet respondentov podporuje iných lídrov, než je počet, aký podporuje ju. Traja z desiatich opýtaných si myslia, že Mayová je najlepšou osobou na riadenie krajiny cez obdobie brexitu; za ňou nasleduje Jeremy Corbyn s 24 percentami, Jacob Rees-Mogg s 18 percentami, Boris Johnson so 17 percentami a Dominic Raab s desiatimi percentami. Televízia Sky robila prieskum 15. novembra 2018 prostredníctvom esemesiek medzi svojimi 1488 zákazníkmi, ktorí predstavovali celoštátnu vzorku respondentov.​

Odmietnutie dohody uvrhne Britániu do vážnej neistoty​

Britská premiérka Theresa Mayová varovala, že ak politici odmietnu dohodu o spôsobe ukončenia členstva Británie v EÚ, ktorej návrh predstavila vo štvrtok, krajina sa bude uberať "cestou hlbokej a vážnej neistoty".

Podľa vyjadrenia pre novinárov, z ktorého citovali tlačové agentúry AP a DPA, je šéfka britskej vlády "každou bunkou svojho tela" presvedčená, že predbežná dohoda o tzv. brexite vyrokovaná so zvyškom EÚ je správna. Trvá tiež na tom, že táto dohoda je v súlade s rozhodnutím britských voličov, ktorí v referende z roku 2016 hlasovali za vystúpenie z EÚ.

Mayová sa tak vyjadrila bez ohľadu na čoraz ostrejšiu kritiku ohľadne predstaveného návrhu. Za posledných 24 hodín v tejto súvislosti odstúpili viacerí členovia jej vlády vrátane ministra pre brexit Dominica Raaba. Čoraz viac zákonodarcov z Mayovej Konzervatívnej strany medzitým vyzýva na vyslovenie nedôvery premiérke. Mayová novinárom na Downing Street potvrdila, že sa neplánuje vzdať a bude vzdorovať snahám o spochybnenie svojho vodcovstva.

Návrh dohody podľa premiérky zodpovedá požiadavke na "uprednostnenie Britov" a v prípade schválenia zabezpečí ochranu pracovných miest, obchodnej a bezpečnostnej spolupráce, severoírskeho mierového procesu i otvorenej írskej hranice. Vyrokovanie takéhoto dokumentu si vyžiadalo "ťažké a nepríjemné rozhodnutia", dodala.

Mayovej kabinet schválil 585-stranovú predbežnú dohodu o vystúpení Británie z EÚ v stredu večer. Dohodu teraz bude analyzovať 27 členských štátov EÚ, ktorých predstavitelia sa 25. novembra stretnú na mimoriadnom summite. Následne bude o dohode hlasovať britský parlament.

Francúzsko sa pripravuje na scenár brexitu bez dohody​

Francúzsko sa už pripravuje na možnosť brexitu bez dohody, hoci stále dúfa, že dohodu o vystúpení z Európskej únie sa Británii s Bruselom podarí dosiahnuť. Povedal to podľa agentúry AP vo štvrtok francúzsky premiér Édouard Philippe.

"V stávke je veľa, pretože ak nebude dohoda o brexite, zvýši sa počet aj intenzita kontrol, čo vyvolá otázky ohľadom plynulosti, konkurencieschopnosti, ba dokonca i pohodlia cestujúcich a tých, čo prepravujú tovar," uviedol Philippe počas návštevy prístavného mesta Dunkerque pri Lamanšskom prielive.

Zdôraznil, že francúzska vláda už vypracovala návrh zákona, aby v prípade takéhoto scenára mohla prijať všetky potrebné opatrenia. Návrh podľa jeho slov v súčasnosti prerokúva parlament. "Umožní nám, aby sme neboli zaskočení a mali odpovede na všetky otázky ohľadom bezpečnosti ľudí, boja proti podvodom," dodal.​

Viac o téme: PrieskumBrexitZotrvanie v EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu