Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Britská vláda schválila návrh dohody o brexite

Britská premiérka oznámila dnes večer, že dohoda o brexite je podpísaná. Zobraziť galériu (2)
Britská premiérka oznámila dnes večer, že dohoda o brexite je podpísaná. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britská vláda schválila návrh dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Po zasadnutí svojho kabinetu to v stredu večer oznámila premiérka Theresa Mayová, ktorá dohodu označila za najlepšiu, akú bolo možné vyrokovať.

"Toto je rozhodujúci krok, ktorý nám umožní ísť ďalej a finalizovať dohodu v ďalších dňoch," povedala Mayová, keď predstúpila pred novinárov po piatich hodinách rokovaní s ministrami, ktoré označila za "dlhú, podrobnú a vášnivú" debatu. Informovali o tom televízie Sky News a BBC, ako aj agentúra AP.

Britská premiérka oznámila dnes
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Mayová zdôraznila, že predbežný návrh dohody o brexite dosiahnutý vyjednávačmi Británie a Európskej únie naplní výsledky britského referenda o členstve v EÚ a je jednoznačne v národnom záujme jej krajiny. "Domnievam sa, že mojou povinnosťou voči tejto krajine je robiť rozhodnutia, ktoré sú v národnom záujme, a som pevne presvedčená, vo svojej mysli i svojom srdci, že toto je rozhodnutie v najlepšom záujme celého Spojeného kráľovstva," vyhlásila premiérka.

Podporu svojho kabinetu pre návrh charakterizovala ako "kolektívnu dohodu", nespresnila však, či bola táto podpora jednomyseľná. Priznala tiež, že toto rozhodnutie jej vlády bude predmetom dôkladného skúmania, preto najbližšie dni budú "ťažké". Už vo štvrtok predstúpi Mayová s vyhlásením k záležitosti v britskom parlamente, kde sa voči návrhu dohody formuje odpor bez ohľadu na politickú príslušnosť poslancov, približuje agentúra DPA. Či si tak vláda dokáže zaistiť pre návrh parlamentnú väčšinu, nie je jasné.

Tusk vo štvrtok ráno zrejme ohlási dátum mimoriadneho sumitu EÚ o brexite

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu večer oznámil, že vo štvrtok ráno sa v skorých hodinách stretne s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom a následne oznámi dátum konania mimoriadneho summitu EÚ o brexite. K stretnutiu s Barnierom by malo prísť ešte pred 07.00 h miestneho času. O 07.10 h plánuje Tusk tlačovú besedu s novinármi akreditovanými v Bruseli.

Podľa viacerých diplomatických zdrojov by sa mimoriadny summit o brexite mohol konať v nedeľu 25. novembra v Bruseli. Tusk reagoval na správy z Londýna po tom, ako britská vláda schválila návrh dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Informáciu podľa spravodajskej televízie Sky News v stredu večer potvrdila britská premiérka Theresa Mayová, ktorá dohodu označila za najlepšiu, akú bolo možné vyrokovať. O situácii spojenej s rokovaniami o brexite v stredu večer rokovali aj veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER). Stanovisko z ich zasadnutia sa očakáva vo štvrtok.

Viac o téme: Veľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu