Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Theresa Mayová je spokojná s dohodou o brexite: Je to naplnenie výsledku referenda

Britská premiérka Theresa Mayová. Zobraziť galériu (2)
Britská premiérka Theresa Mayová. (Zdroj: SITA/PA via AP)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová v stredu vyhlásila, že predbežná dohoda o brexite dosiahnutá vyjednávačmi Británie a Európskej únie je naplnením výsledku referenda z roku 2016, keď sa za odchod Británie z EÚ vyslovilo takmer 52 percent Britov.

"Vyjednávame o dohode, ktorá je naplnením hlasovania britského ľudu," povedala Mayová britským poslancom po vlne kritiky od zástancov tvrdej línie z jej vlastnej Konzervatívnej strany. Tí tvrdia, že dohoda obsahuje neprijateľné kompromisy s Európskou úniou, uvádza agentúra AFP.

Mayová bránila dohodu, ktorá podľa nej bude garantovať ukončenie neobmedzenej imigrácie z EÚ a umožní Británii nastaviť si svoju vlastnú obchodnú politiku. Predbežnú dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie predstaví Mayová v stredu vládnemu kabinetu. Ak ministri predbežnú dohodu prijmú, Británia bude môcť zvolať mimoriadny summit o brexite a urobiť ďalší krok k uzavretiu konečnej dohody. Ak ju odmietnu, zostanú obe strany pred blížiacim sa termínom brexitu, ktorým je 29. marec 2019, bez dohody. Írsky premiér Leo Varadkar v stredu uviedol, že ak britský kabinet dohodu odsúhlasí, potom by sa mimoriadny summit k brexitu mohol konať 25. novembra.

Niektorí občania s výsledkom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Viac o téme: ReferendumVeľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu