Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Utečenci so smartfónmi, hláška, ktorá vás zhovadí pred priateľmi: Ste idioti, píšu Briti

Väčšina migrantov vlastní smartfóny. Prekvapivé? Zobraziť galériu (4)
Väčšina migrantov vlastní smartfóny. Prekvapivé? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Okolo migrantov v Európe sa strhla skutočne obrovská diskusia, jednou z tém je aj ich sociálny status. Predstava o ľuďoch, ktorí utekajú pred vojnou či chudobou, zobrazuje človeka v otrhaných šatách, ktorý nemá nič, len silnú odhodlanosť žiť v lepšom svete. Prečo však potom dokážu títo migranti zaplatiť tisíce dolárov za presun do Európy a hlavne, kde zobrali dotykové mobilné telefóny? Na to sa pokúsil nájsť odpoveď britský redaktor James O'Malley vo svojom komentári.

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že xenofóbni a extrémisticky zmýšľajúci Európania si len hľadajú zámienku, prečo migrantov nenávidieť. No otázka o ich smartfónoch je úplne legitímna. Prečo by si mali sociálne dávky štátov v Európe privlastňovať utečenci, keď vlastní občania na telefóny či iné vymoženosti technického charakteru peniaze nemajú? Celá táto premisa je však chybná, ako ukazuje podrobnejšia analýza.

Calais, Francúzsko
Zobraziť galériu (4)
Calais, Francúzsko  (Zdroj: SITA)

Sýria v rámci porovnania príjmov patrí podľa Svetovej banky medzi chudobné krajiny. Napriek tomu, na 100 obyvateľov pripadá 87 mobilných telefónov, napríklad v Egypte je to dokonca 110 telefónov na 100 obyvateľov. Samotný Egypt pritom v porovnaní hrubého národného dôchodku stojí až za Sýriou.

Slováci podľa údajov z minulého roka vlastnia 121 mobilov na 100 obyvateľov, napriek tomu máme pocit, že chudobné rodiny a sociálne prípady by podobné vymoženosti nemali mať. No je to naozaj tak? Neprispôsobivých občanov so smartfónmi vieme akosi akceptovať, ale utečencov už nie. Pritom kúpa smartfónu celkom logickým riešením.

Budapešť, Maďarsko
Zobraziť galériu (4)
Budapešť, Maďarsko  (Zdroj: SITA)

Európania okrem samrtfónov vlastnia aj notebooky, tablety či stolové  počítače. Smartfón svojím spôsobom zosobňuje funkcie všetkých týchto zariadení. Zhodneme sa, že ide o skutočne užitočnú vec, nie je potom pochopiteľné, že práve smartfóny si so sebou berú utečenci na nebezpečnú cestu do Európy? Najmä, ak doma často nechávajú rodiny?

Navyše, dnes už viete zohnať starší model kedysi drahého iPhonu za veľmi nízke čiastky. Podľa posledných štatistík, na ktoré vo svojom článku pre britský denník Independent upozorňuje James O'Malley, na svete je viac mobilných telefónov ako ľudí. Prečo by potom milióny Sýrčanov nemohli takisto nejaký vlastniť, rovnako ako bezdomovci na Slovensku?

Dortmund, Nemecko
Zobraziť galériu (4)
Dortmund, Nemecko  (Zdroj: SITA)

Predstava o rozdieloch medzi chudobou a bohatstvom je v tomto prípade priam smiešna. Najmä ak uvážime, že utečenci väčšinou nie sú chudobní ľudia. Vďaka majetkom a stykom si mohli dovoliť cestu do bezpečného sveta. Ťažko uveriť argumentu, že sem prišli len za ekonomickými výhodami.

Viac o téme: UtečenciMigrantiSmartfóny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu