Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Nórsky miliardár pomáha utečencom: Ponúkol im 5-tisíc bezplatných nocí v hoteloch

Petter Stordalen
Petter Stordalen (Zdroj: profimedia.sk)

OSLO - Nórsky miliardár Petter Stordalen, ktorý zbohatol z podnikania v oblasti hotelierstva, ponúkol utečencom prichádzajúcim do krajiny celkom 5000 bezplatných nocí vo svojich hoteloch, informovala agentúra AFP.

"Ponúkame utečencom, ktorí to potrebujú, 5000 nocí," uviedol na svojom twitterovom účte majiteľ reťazca Nordic Choice sa 170 hotely po celej Škandinávii a v Pobaltí. Ponuka sa vraj týka predovšetkým tých ľudí, na ktorých nezostane miesto v bežných ubytovniach pre žiadateľov o azyl v Nórsku. Jeho zamestnanci sa vraj postarajú aj o stravovanie ubytovaných utečencov.
 
Svoj krok Stordalen zdôvodnil tým, že osud Sýrčanov utekajúcich pred vojnou do Európy sa "týka úplne každého". Nórska agentúra pre migráciu UDI už oznámila, že jeho ponuku zváži v prípade, že nebudú jej kapacity postačovať.
 
Nórske úrady v priebehu augusta zaregistrovali 2313 žiadateľov o azyl, väčšinou Sýrčanov, Eritrejčanov a Afgancov, čo predstavuje najvyšší počet za mesiac od roku 1990. UDI očakáva, že do konca roka by mohlo v krajine podať žiadosť 16.000 ľudí. Vlani požiadalo v krajine o azyl 11.480 osôb.
Viac o téme: UtečenciNórskoPetter Stordalen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu