Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Egypt vydal ďalšie tajomstvo: FOTO Archeológovia sa tešia, objav spred 4000 rokov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

KÁHIRA - Tím egyptských a nemeckých archeológov na nálezisku v Káhire objavil niekoľko fragmentov kamenných dosiek s nápismi, ktoré by mohli byť staré 4000 rokov. S odvolaním sa na egyptské ministerstvo pamiatok o tom informoval spravodajský server Al-Džazíra.

Famózny objav v Egypte: FOTO Archeológovia sú bližšie k rozlúšteniu záhady stavby pyramíd

Niektoré úlomky vápencových dosiek podľa ministerstva pamiatok pochádzajú z 12. dynastie (založenej v roku 1991 pred naším letopočtom) a 20. dynastie (založenej v roku 1196 pred naším letopočtom), teda z obdobia Strednej a Novej ríše.

Nápis na jednom z úlomkov odkazoval na významného boha Atuma, ktorého obviňovali zo záplav Nílu v rokoch 664 - 332 pred naším letopočtom, uviedol šéf archeologickej misie, nemecký egyptológ Dietrich Raue.

Egypt vydal ďalšie tajomstvo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

Úlomky boli objavené v Mataríji vo východnej Káhire. Oblasť bola kedysi súčasťou starovekého mesta Héliopolis, čiže mesta slnka.

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika značne utrpela, predovšetkým kvôli násilnostiam. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky.

Viac o téme: ArcheológoviaObjavPamiatkyEgyptKáhira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu