Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Egypt vydal ďalšie tajomstvo: Archeológovia objavili neznámy chrámový komplex

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA/PRAH - V egyptskom Abúsíre, kde si česká egyptológia drží prestížnu koncesiu, objavili doposiaľ neznámy chrámový komplex staroegyptského panovníka. Oznámil to Český egyptologický ústav Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Komplex pochádza z čias vlády panovníka Ramzesa II., teda zhruba z rokov 1279-1213 pred naším letopočtom.

Muž narazil na poli na nevšedný poklad: FOTO Archeológovia vo vytržení, to tu ešte nebolo

Podľa vedúceho českej expedície Miroslava Bártu nález chrámu dokazuje unikátne stavebné a náboženské aktivity Ramzesa II. v memfidskej oblasti. Ide doteraz o jediný archeologicky doložený chrám tohto panovníka na sakkárskej a abúsírskej nekropole.

Do komplexu s rozmermi 32x51 metrov sa vstupovalo širokým pylónom z nepálených tehál. Za ním sa nachádzalo rozľahlé nádvorie, z ktorého bolo možné pokračovať do kamenného dvora a do dvoch skladištných stavieb, ktoré uzatvárali pravú a ľavú stranu komplexu, uvádza egyptologický ústav.

Zo zadného konca dvora sa vstupovalo do vyvýšenej kamennej svätyne, ktorej zadná časť bola rozdelená na tri paralelné miestnosti. Pozostatky tejto budovy boli prekryté množstvom piesku a kamenných odštepov, z ktorých mnoho nieslo fragmenty maľovaných reliéfov. Tieto nálezy znamenajú podľa českých egyptológov neoceniteľný zdroj informácií nielen pre rekonštrukciu výzdobného programu svätyne, ale aj pre určenie funkcie a datovania celého komplexu.

Česká egyptológia pravidelne púta pozornosť svojimi archeologickými objavmi, pri výskume staroegyptskej civilizácie už dosiahla jedinečné objavy. Ústav, ktorého profesori prednášajú doma aj v zahraničí, vrátane elitných univerzít v USA, vo svete presadil v 80. rokoch uznávaný egyptológ Miroslav Verner.

Viac o téme: VykopávkyArcheológiaChrámEgyptRamzes II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu