Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

František Mikloško z KDS bude opäť po rokoch voliť KDH

František Mikloško
František Mikloško

BRATISLAVA – Bývalý čelný predstaviteľ Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) František Mikloško, ktorý zo strany odišiel a spoluzakladal stranu Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS), bude opäť voliť KDH.

Mikloško v marcových voľbách kandidoval za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti, ale z kandidátky odstúpil na protest proti Matovičovej požiadavke, aby ľudia z kandidátky išli na detektor lži. „Dám krúžok môjmu bratovi a mladému politikovi Jurajovi Laukovi,“ povedal Mikloško. Brat Františka Mikloška, Jozef, kandiduje za KDH z 34. miesta.

Vznik KDS oznámili v marci 2008 štyria poslanci Národnej rady SR, ktorí odišli z KDH. Okrem Mikloška to boli Vladimír Palko, Rudolf Bauer a Pavol Minárik. Zo strany odišli 21. februára 2008, pretože neboli spokojní so smerovaním hnutia. Zároveň oznámili založenie novej strany - Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS).

Verejné rozhodnutie Mikloška ocenil aj predseda KDH Ján Figeľ. "Je to podpora pre brata i pre KDH, založeného na kresťanských a konzervatívnych hodnotách," povedal Figeľ dnes. Podľa neho záujem o návrat do KDH prejavili bývalí členovia strany, ktorí zakladali Kresťansko-sociálnu úniu, SDKÚ-DS, Misiu 21 a teraz už aj z KDS. "Otvorenosť KDH je výhodou, výrazom sily a obohacuje," dodal Figeľ.

Kandidáti Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) a Občianskej konzervatívnej strany (OKS) odstúpili z kandidačnej listiny Obyčajných ľudí a nezávislých osobností spolu s ďalšími osobnosťami ako boli Martin Mojžiš, Štefan Bučko, novinár Eugen Korda či devätnástka na kandidátke, bývalá veľvyslankyňa Dagmar Babčanová pre nesúhlas so žiadosťou Igora Matoviča, aby sa on, Peter Zajac a Vladimír Palko podrobili vyšetreniu na detektore lži s cieľom zistiť, či niekedy prijali úplatok. Následne predseda KDS Vladimír Palko oznámil, že strana svojim sympatizantom nedá pred voľbami žiadne odporúčanie, či majú ísť voliť, a koho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu