Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mikloško: Slovensko malo pri zrušení vedúcej úlohy KSČ dôležitú úlohu

František Mikloško
František Mikloško

BRATISLAVA – Slovensko pri zrušení vedúcej úlohy Komunistickej strany Československa (KSČ) Federálnym zhromaždením ČSSR pred 22 rokmi zohralo podľa bývalého disidenta Františka Mikloška dôležitú úlohu.

"S tou požiadavkou sme prišli zo Slovenska. Treba pre históriu povedať, že to bol Ľubo Feldek, ktorý prvý vystúpil na pódiu na Námestí SNP v Bratislave, vytiahol komunistickú legitimáciu a povedal, že dnes ju skladá. Povedal, že tu nebude dovtedy pokoj, kým bude v ústave vedúca úloha strany. My sme s tým išli do Prahy a Česi v tom boli opatrní,” povedal Mikloško.

Zároveň pripomenul, že "Václav Klaus vtedy povedal ´pánové, přibrzdit tempo,´ oni niesli v sebe frustráciu roku 1968, Slováci išli do toho spontánne.”

Federálny predseda vlády Jozef Adamec v tých dňoch podľa Mikloška akoby čakal, čo nakoniec povie Moskva. “A takisto česká strana čakala alebo nevedela, kam ešte možno ísť. Treba si uvedomiť, že tu bola obrovská frustrácia z roku 1968. Najmä Česi, ktorí mali pocit, že to vtedy nejakým spôsobom možno prešvihli, že išli ďaleko, že boli netrpezliví, boli tentokrát omnoho opatrnejší,”

K veľkému zlomu došlo podľa Mikloška v noci z 26. novembra na 27. novembra. “Na 27. novembra bol vyhlásený generálny štrajk a 26., to bola nedeľa, zasadal Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska. Na ňom prišiel nepochopiteľný zlom, keď nadránom vydali vyhlásenie, že ÚV KSS žiada, aby z Ústavy bol odstránený článok o vedúcej úlohe strany, marxizme-lenizme ako vodcovskej ideológii. To bol ten zlom. Dva dni na to bol vo Federálnom zhromaždení tento ústavný článok zrušený. Slovensko zohralo v tomto smere obrovskú dynamiku. Slováci išli do toho revolučnejšie. Neboli zaťažení rokom 1968,” zdôraznil Mikloško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu