Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

OKS, KDS a Obyčajní ľudia budú protestovať za vymenovanie Čentéša

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš

BRATISLAVA - Signatári výzvy prezidentovi republiky Ivanovi Gašparovičovi, ktorí ho začiatkom týždňa vyzvali, aby vymenoval za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, na prezidentovu nečinnosť reagujú verejným zhromaždením.

Jednou z príležitostí ako si v sobotu pripomenúť Deň ľudských práv tak bude pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave stretnutie súčasných a bývalých poslancov NR SR a ľudí, ktorí sú na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

"V sobotu o tretej si pred Prezidentským palácom chceme pripomenúť Deň ľudských práv a chceme si ho pripomenúť takým spôsobom, že sa prezidenta Gašparoviča opýtame, prečo doteraz nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora," povedal poslanec NR SR a podpredseda Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Ondrej Dostál. Dodal, že na stretnutie signatári výzvy pozvali aj prezidenta, ten však zatiaľ nereagoval.

Dostál konštatoval, že Čentéš bol v NR SR riadne zvolený 17. júna a legitimitu jeho voľby potvrdil 5. októbra aj Ústavný súd Slovenskej republiky. "Myslíme si preto, že pán prezident prejavuje neúctu k ľudským právam. Ústava totiž garantuje právo na výkon verejnej funkcie za rovnakých podmienok, no prezident bez akéhokoľvek reálneho dôvodu zdržiava vymenovanie pána Čentéša," povedal.

"Blížia sa voľby a s nimi stúpa aktíva niektorých občanov, ktorí sa chcú stať poslancami. Je prinajmenšom zaujímavé, že za pána Čentéša idú protestovať práve tí, ktorých predseda politickej strany vypovedal u pána Čentéša, no jeho výpoveď pán Čentéš skartoval. Je to paradoxné," reagoval hovorca prezidenta Marek Trubač. Dodal, že prezident si je vedomý svojich ústavných povinností a právomocí a čaká na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý rozhoduje o podnete bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku i samotného Jozefa Čentéša, ktorý namietal voči nečinnosti prezidenta.

Dostál tvrdí, že dôvodom sobotného zhromaždenia je aj to, že ľudské práva úzko súvisia s témou právneho štátu a práve Generálna prokuratúra je ochrankyňou práva a má garantovať uplatňovanie zákona v krajine. To, že je Generálna prokuratúra niekoľko mesiacov bez riadne zvoleného a vymenovaného generálneho prokurátora preto nie je podľa neho dobrý stav pre zákonnosť, ani pre ľudské práva na Slovensku. "Naťahovanie času pri vymenovaní Čentéša na čelo prokuratúry ostro kontrastuje s expresnou rýchlosťou, s akou Gašparovič vymenoval Štefana Harabina na čelo Najvyššieho súdu, ktorého vymenoval ani nie za 24 hodín po jeho zvolení Súdnou radou," povedal Dostál. Na adresu Gašparoviča na blogu napísal, že "stelesňuje to najhoršie, čo v slovenskej politike máme. Kedysi kryl všetky prešľapy a kriváctva mečiarovského režimu, dnes sa správa akoby člen Ficovho Smeru".

Pod výzvu prezidentovi sa podpísali herec a pedagóg Štefan Bučko, novinár Eugen Korda, fyzik a novinár Martin Mojžiš, poslanci Ondrej Dostál, Martin Fecko, Erika Jurinová, Igor Matovič, Jozef Viskupič, Peter Zajac a bývalí poslanci František Mikloško a Vladimír Palko z KDS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu