Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Harabin je presvedčený o zániku vojenských súdov

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Štefan Harabin je presvedčený, že vojenské súdy budú zrušené. Návrh poslanca Emila Vestenického zo SNS na zachovanie zredukovaných vojenských súdov považuje za jeho osobnú iniciatívu, ktorá neovplyvní dohodu koalície.

Vestenický však v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť presadil svoj návrh aj s podporou Smeru-SD. "Ja predpokladám, že materiál v parlamente prejde, má podporu aj pána premiéra," povedal dnes Harabin. Zrušenie vojenských súdov má opodstatnenie, tvrdí minister. "Ja nerobím nič iné než to, čo je už absolútnym štandardom aj vo V4," uviedol. V SR nie je takmer žiadna kriminalita vojakov, aj ich počet klesol oproti socializmu na minimum.

V Česku podľa Harabina zrušili vojenské súdy hneď po zmene režimu v roku 1989. "Mne len ide o to, aby tí sudcovia, ktorí berú ešte vyšší plat o desaťtisíc ako civilní, mali také isté výkony ako ostatní sudcovia. Veď všetky výhody budú mať. Len teraz majú výkonnosť za mesiac jednu vec, ani nie jednu vec, a ostatní sudcovia majú 25 aj 30 vecí." Vojenskí sudcovia, ktorí sa začlenia do civilných súdov, budú súdiť vojenské kauzy a okrem toho aj iné, aby si zaslúžili plat.

Harabin zopakoval, že zrušenie vojenských súdov podporuje aj generálny prokurátor. Dobroslav Trnka bol však za rozšírenie ich právomocí aj na policajtov, ako to bolo v minulosti. "Ja som bol vždy toho názoru, že vojensky organizované zbory majú mať svoju špecifickú justičnú rozhodovaciu právomoc voči nim, a to sú vojenské súdy. Vyplýva to z vnútorného usporiadania, ich organizácie práce, vnútorných predpisov, ktoré v civilných súdoch nemusia byť brané v potaz pri rozhodovaní o vine alebo nevine," povedal Trnka po rozhodnutí vlády vojenské súdy zrušiť.

Podľa pozmeňujúceho návrhu Vestenického by mal z troch vojenských obvodových súdov vzniknúť jeden so sídlom v Banskej Bystrici. O odvolaniach by naďalej rozhodoval Vyšší vojenský súd v Trenčíne. Podľa Harabinovej novely majú vojenské súdy od marca zaniknúť, 20 vojenských sudcov prejde do civilu na všeobecné súdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu