Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sudca obžalovaný z úplatkárstva na súd neprišiel

BRATISLAVA – Špeciálny súd odročil pojednávanie s čadčianskym sudcom Štefanom Marťákom, ktorý je obžalovaný z prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obžalovaný sudca sa ospravedlnil pre zdravotné problémy. Pojednávanie bude pokračovať 24. februára.

Obhajca obžalovaného Peter Filip si opätovne vyžiadal vypočuť osobu, ktorá inštalovala odpočúvacie a nahrávacie zariadenie na telo agenta. Tiež chcel, aby si súd vypočul a pozrel záznamy, pri ktorých malo dôjsť k preberaniu úplatku.

Filip svoj návrh sudcovi odôvodnil tým, že nahrávka, ktorá vznikla, mohla byť dlhšia ako dve minúty, ktoré boli pôvodne deklarované. Bližšie však svoj zámer nešpecifikoval.

Prokurátor sa vyjadril, že nepovažuje za potrebné ju vypočuť, keďže záznam nespochybnila ani obhajoba ani prokuratúra.

Sudca Štefan Marťák podľa obžaloby v júni 2000 za rýchle vyriešenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov zobral úplatok 332 €. Na začiatku októbra v tej istej veci zobral od toho istého účastníka sporu opäť 332 €. Podľa ďalšieho bodu obžaloby sudca v apríli 2004 zobral 1660 € za skoré ukončenie občianskoprávneho konania o určenie práva k nehnuteľnosti.

Sudcu zatkla polícia po prevzatí posledného z úplatkov 4. novembra 2005. Vtedy podľa prokurátora zobral od toho istého muža 1660 €. Peniaze sa našli po sudcovom zatknutí v skrini jeho kancelárie. Muž, ktorý mu úplatok dal, vystupoval v úlohe agenta. Počas policajnej prehliadky jeho kancelárie sudca políciu informoval, že má v kancelárii aj svoje vlastné peniaze, ktoré boli určené na zaplatenie účtov.

Obžalovaný sudca má momentálne pozastavenú činnosť, pričom mu stále plynie 40 percent zo sudcovského platu. Ak mu bude dokázaná vina, hrozí mu väzenie na tri až osem rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu