Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ústavný súd posúdi, či má verejnosť poznať platy úradníkov

(Zdroj: SITA)

KOŠICE - Ústavný súd posúdi, či právo verejnosti na informácie o plate verejných činiteľov neporušuje ochranu ich súkromia. Súd dnes prijal na ďalšie konanie podnet bratislavského súdu, ktorý žiada o preverenie súladu zákona o slobodnom prístupe k informáciám s ústavou.

Informoval o tom hovorca Ústavného súdu Jozef Skybjak. Podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám musia úrady žiadateľom poskytnúť napríklad údaje o funkcii, zaradení či plate a odmenách zamestnancov, ak sú hradené z verejných prostriedkov. Bratislavský krajský súd však takéto ustanovenie vo svojom podaní, zverejnenom na stránkach Ústavného súdu, označuje za neodôvodnené nadradenie práva na informácie nad právo na ochranu osobných údajov.

Bratislavský súd sa na Ústavný súd obrátil s podaním na základe iného sporu medzi ministerstvom spravodlivosti a žiadateľom o poskytnutie informácií o platoch niektorých úradníkov po nástupe ministra Štefana Harabina. Ministerstvo informácie odmietlo poskytnúť, bránilo sa aj tým, že jeho zamestnanci považovali zverejnenie platov za diskriminačné.

Zákon o slobodnom prístupe k informáciám presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2000 na podnet bývalého federálneho ministra vnútra a disidenta Jána Langoša. Občania sa môžu na základe tejto normy na úradoch domáhať, aby im poskytovali informácie o svojej činnosti. Zákon zároveň zúžil rozsah osobných údajov, na ktoré sa infozákon nevzťahuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu